Premjers: māksla ir daļa no tautas identitātes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ministru prezidents Māris Kučinskis Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas atklāšanā norādījis – māksla ir daļa no tautas identitātes, to nepieciešams kopt un prast baudīt.

Atklāšanas pasākumā premjers sacīja, ka šodien jūtoties nedaudz kautrīgi, jo samērā maz ir apmeklējis latviešu mākslas izstādes. Vienlaikus premjers saprot, ka baudīt mākslu ir jāprot. «Bet man tam vēl būs laiks,» teica premjers un akcentēja, ka mākslas izstādes jāapmeklē visiem skolēniem.

Premjers akcentēja, ka māksla ir daļa no identitātes, ideoloģijas var mainīties, bet māksla paliks.

Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde, uzsvēra, ka muzeja atklāšana ir arī ieguvums muzeja darbiniekiem, kuri iegūst kvalitatīvas darba telpas, piedāvājot dažādu muzeju pakalpojumu klāstu sabiedrībai.

«Kāds muzeja radīs vietu, kur tikties ar tuvajiem, bet kādam muzejs kalpos par miera ostu,» teica ministre.

Uz muzeja atklāšanu pulcējies ievērojams cilvēku skaits, kā arī Lietuvas kultūras ministrs, Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Kultūras ministre Melbārde paudusi cerību, ka LNMM atklāšana raisīs dubultu interesi par muzejiem. Viņa arī cer, ka tas būs atspēriens nākamo kultūras infrastruktūras objektu atjaunošanai. «Tas ir atspēriens mērķim, ka Rīgai jākļūst par ziemeļu kultūras metropoli,» šonedēļ teica Melbārde.

LNMM direktore Māra Lāce norādījusi, ka muzejs sagaida labvēlīgus un ieinteresētus skatītājus. Apmeklētāju skaitu muzejā pēc ēkas rekontrukcijas esot grūti prognozēt, tomēr šogad tie varētu būt 150 līdz 180 tūkstošiem. Cenas muzejā tikpat kā nemainīsies.

Trešdien pasākuma apmeklētājiem būs iespējams bez maksas iepazīties ar muzeja pastāvīgo ekspozīciju «Latvijas māksla. 19.-20. gadsimts», un īpaši muzeja atvēršanai sagatavotajām izstādēm, kas veltītas Latvijas māksliniekiem, - «Miervaldis Polis. Ilūzija kā realitāte» un «Boriss Bērziņš (1930 – 2002). Sudrabs/zelts». Muzejs strādās līdz plkst. 18, ieeja muzejā būs līdz plkst. 17.30.

Ārpusē pie muzeja būs apskatāma ekspozīcija par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja būvniecību, vēsturi, māksliniekiem un restaurācijas posmu.

Uz skatuves, kas būs iekārtota uz ielas iepretim muzejam, uzstāsies Inga Šļubovska-Kancēviča, Elza Rozentāle, DJ Monsta, Laima Jansone, stīgu kvarteti «Sotto Voce» un «Sensus», vokālās grupas «Framest» un «Anima Solla», ansamblis «Brokastis četratā». Uz ielas būs ierīkotas «pop-up» kafejnīcas. Savukārt otrpus muzeja ēkai, Esplanādes parka pusē, bērni un viņu vecāki varēs iesaistīties radošajā darbnīcā «Ceļš uz muzeju».

Jau ziņots, ka valsts nozīmes arhitektūras piemineklis bez kapitālā remonta bija kalpojis jau 107 gadus.

Vēsturiskās ēkas rekonstrukcija, restaurācija un infrastruktūras uzlabošana izmaksājusi 15 355 571 eiro, no kuriem Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums ir 13 050 898 eiro, valsts budžeta dotācija Rīgas pilsētas pašvaldībai 345 500 eiro un Rīgas pašvaldības budžeta finansējums 1 959 173 eiro.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 10 celta laikā no 1903.gada līdz 1905.gadam Rīgas pilsētas mākslas muzeja un Rīgas Mākslas veicināšanas biedrības vajadzībām. Tās projekta autors un pirmais muzeja direktors bija vācbaltiešu arhitekts un mākslas vēsturnieks Vilhelms Neimanis (1849–1919).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu