Eksperti pēta deputātu biežo atturēšanos balsojumos Saeimas komisijās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pretkorupcijas eksperti, novērojot likumdošanas iniciatīvas un amatpersonu iecelšanas procesu Saeimā, martā neidentificēja gadījumus, kad deputāti nespētu pamatot iesniegtos priekšlikumus, tomēr konstatēta atturēšanās balsojumos vai izvairīšanās balsot komisiju sēdēs, informēja pētnieki no «Providus» un «Delnas».

Nevalstiskās organizācijas īsteno Saeimas monitoringu projektu «Valsts sagrābšanas pazīmju analīze: Latvijas gadījums».

«Pēdējā laikā likumdošanas monitorings neparāda acīmredzamas valsts sagrābšanas pazīmes, taču uzmanību piesaista deputātu balsošanas paradumi, kuri vājina politisko atbildību un teorētiski arī atvieglo negodīga tautas kalpa iespējas situāciju ļaunprātīgi izmantot. Tas, ka katra konkrētā deputāta balsojums komisijas sēdē nav vēlāk redzams un atturēšanās ļauj izlikties, ka deputāts nav balsojis pret, ir kā slikta atskaite darba devējam - šajā gadījumā vēlētājiem. Ja Saeima vēlētos vairot sabiedrības uzticēšanos likumdevējam, noteikti vajadzētu apsvērt šādas prakses izskaušanu,» skaidro «Providus» pētnieks Valts Kalniņš.

«Delnas» jurists Gundars Jankovs uzsver, ka sabiedrībai ir ļoti svarīgi zināt, kā darbs norisinās Saeimā un kā deputāti ir rīkojušies, pieņemot konkrētus lēmumus un izsakot priekšlikumus vai savu attieksmi par likumprojektiem.

«To ir viegli nodrošināt, ja darbs Saeimā ir atklāts un sabiedrībai ir iespēja izsekot likumprojektiem. Monitoringa ietvaros esam konstatējuši, ka balsojumi komisiju sēdēs pēc būtības ir slēgti, jo netiek fiksēts, kā konkrētais deputāts ir balsojis. Tas liedz sabiedrībai vēlāk noskaidrot, kā konkrētais deputāts ir balsojis, un noskaidrot viņa motivāciju. Šāda situācija nav pieļaujama un būtu steidzami jānovērš, lai mazinātu deputāta vieglprātīgo attieksmi pret savu balsojumu,» saka Jankovs.

Martā monitorings aptvēra 34 likumprojektu izskatīšanu un pieprasījumu pēc budžeta apropriāciju pārdales.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu