Bēgļi pēc statusa piešķiršanas Mucenieku centrā varēs uzturēties 15 dienas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iekšlietu ministrija ir sagatavojusi jaunus Patvēruma meklētāju izmitināšanas centru iekšējās kārtības noteikumus, kas paredz līdz 15 dienām ierobežot laiku, cik ilgi ārvalstnieki drīkst uzturēties Muceniekos izvietotajā centrā pēc bēgļa statusa piešķiršanas.

Patvēruma meklētājam, kurš bijis izmitināts izmitināšanas centrā un kuram piešķirts bēgļa vai alternatīvais statuss, būs tiesības uzturēties izmitināšanas centrā, bet ne ilgāk kā 15 darbdienas no brīža, kad stājies spēkā lēmums par iepriekšminētā statusa piešķiršanu.

Pagarināt tiesības uzturēties izmitināšanas centrā pēc starptautiskās aizsardzības saņemšanas nepieciešams, lai bēgļa vai alternatīvo statusu saņēmušās personas varētu noformēt un saņemt personu apliecinošus un ceļošanas dokumentus, kā arī uzturēšanās atļaujas.

Tāpat jaunajos noteikumos ieviests nosacījums, ka izmitināšanas centra darbiniekiem ir jāizvērtē, vai patvēruma meklētājam ir īpašas uzņemšanas vajadzības, un, ja tādas ir konstatētas, jāveic nepieciešamie pasākumi, lai šīs vajadzības tiek ņemtas vērā patvēruma procedūras laikā.

Salīdzinājumā ar šobrīd spēkā esošajiem Ministru kabineta noteikumiem jaunie noteikumi regulē arī sociālā atbalsta un palīdzības sniedzēju, kā arī preses vai citu masu informācijas līdzekļu pārstāvju ierašanos un uzturēšanos centrā, paredzot, ka tā ir iepriekš jāsaskaņo ar izmitināšanas centra vadītāju vai pārvaldes priekšnieka pilnvarotu darbinieku.

Grozījumi iekļauti valsts sekretāru sanāksmē.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes direktora vietniece Maira Roze LNT pauda, ka lielākā problēma patvēruma meklētāju uzņemšanā Latvijā ir dzīvesvietas atrašana pēc tam, kad šie cilvēki ir ieguvuši tiesības palikt mūsu valstī.

Roze stāstīja, ka Sarkanā Krusta mentori tikko ir sākuši darbu ar pirmajiem no Grieķijas uz Latviju pārvietotajiem patvēruma meklētājiem un līdz ar to nekādu rezultātu šim procesam vēl nav, tomēr jau ir skaidrs, ka būs problēmas ar dzīvesvietas atrašanu šiem cilvēkiem brīdī, kad viņiem tiks piešķirts kāds legāls statuss Latvijā.

Amatpersona skaidroja, ka bēgļu centrā Muceniekos šie cilvēki ilgāk palikt nevar, jo tad nebūtu vietas, kur uzņemt nākamos migrantus, savukārt pabalsti ir tik mazi, ka par piešķirto summu ir ļoti grūti atrast kādu mitekli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu