Par valsts budžeta līdzekļiem dzēsīs 200 studējošo un 406 studiju kredītus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Par valsts budžeta līdzekļiem 161 982 eiro apmērā dzēsīs studējošā kredītu 200 cilvēkiem, bet par 219 155 eiro - studiju kredītu 406 cilvēkiem, liecina valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien izsludinātais likumprojekts.

Priekšlikums par kredītu dzēšanu iesniegts, lai nodrošinātu speciālistu piesaisti Latvijas tautsaimniecības attīstībā nozīmīgās un attiecīgajai jomai nepieciešamajās profesijās, kā arī lai novērstu speciālistu noplūdi no mazāk apmaksātajiem amatiem.

Sagatavojot priekšlikumus, ņemti vērā pašvaldību priekšlikumi par tajās strādājošiem speciālistiem. Veidojot sarakstu ministrijas izvērtējušas un izanalizējušas informāciju no attīstības plānošanas dokumentiem, tiesību aktiem, statistikas datiem, pētījumiem, ņemot vērā to, cik lielā mērā konkrētās profesijas pārstāvju skaits ir nepietiekošs valstī, kāda ir samaksa par darbu profesijā strādājošiem, amata pienākumu veikšanai nepieciešamo zināšanu apjomu un citus faktorus un sniegusi savu viedokli, kas ir ietverts rīkojuma projektā.

Studiju kredītu dzēšana no valsts budžeta paredzēta 98 un studējošo kredītu dzēšana 36 izglītības jomā nodarbinātajiem speciālistiem – pedagogiem un citiem mācību iestādēs nodarbinātajiem, kā arī skolās strādājošiem diriģentiem, koncertmeistariem, horeogrāfiem un baletmeistariem. Sociālo iestāžu darbiniekiem dzēsīs 50 studiju kredītus un piecus studējošā kredītus.

Tāpat studiju kredītu dzēsīs 23 un studējošā kredītu 34 augstākās izglītības iestādēs un zinātniskajos institūtos nodarbinātajiem speciālistiem – lektoriem, metodiķiem, laborantiem, laboratoriju vadītājiem, inženieriem, tehniķiem, analītiķiem, datorsistēmu un datortīklu administratoriem, projektu vadītājiem, koordinatoriem un administratoriem, kā arī citiem augstākās izglītības iestādēs strādājošiem.

Par valsts budžeta līdzekļiem dzēsīs arī 31 studiju un 20 studējošā kredītus kultūras jomā nodarbinātais - bibliotēku, muzeju un arhīvu darbinieki, aktieri, producenti un citi teātrī strādājošie, vokālisti, diriģenti, kora mākslinieki un citi mūzikas jomā strādājošie. Tāpat kredīta dzēšana paredzēta kultūras namu un centru vadītājiem, dažādu muzikālu kolektīvu vadītājiem, kultūras projektu vadītājiem, kultūras metodiķiem.

Turklāt 24 studiju un 18 studējošā kredīti tiks dzēsti veselības aprūpes darbiniekiem. Medicīnas māsām, ārstiem, viņu palīgiem, vecmātēm, zobārstiem un feldšeriem kredītu primāri dzēsīs tiem, kuri strādā ārpus Rīgas un kuri sniedz veselības aprūpes pakalpojumus no valsts budžeta. Tāpat kredītu dzēsīs rezidentiem, kuriem ir noslēgta vienošanās ar pašvaldību vai ārstniecības iestādi, kas sniedz no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus ārpus Rīgas.

Studiju kredīta dzēšana paredzēta 165, bet studējošā kredīta dzēšana 81 valsts pārvaldē nodarbinātajam speciālistam – referentiem, konsultantiem, uzraugiem, speciālistiem, juristiem, izmeklētājiem, inženieriem, mežziņiem, vēsturniekiem, lietvežiem, arhivāriem, grāmatvežiem, psihologiem, apsargiem, finansistiem, pētniekiem, redaktoriem un citiem valsts pārvaldē strādājošiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu