Pārdodot zemi RSU, Krievijas iedzīvotājs deviņās dienās guvis 80% peļņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Kāds Krievijas iedzīvotājs šopavasar Rīgas Stradiņa universitātei (RSU) par 900 000 eiro ir pārdevis zemesgabalu Rīgā, kuru vēl pirms pāris dienām it kā iegādājies par divreiz mazāku cenu - 489 000 eiro, raksta laikraksts «Diena».

Īstenojot darījumu, zemesgabala pārdevējs deviņās dienās guvis 80% peļņu. Valsts vienotā datorizētā zemesgrāmata rāda, ka 8026 kvadrātmetru zemesgabalu Rīgā, Konsula ielā 21, 1985.gadā dzimušais Jevgeņijs Gusevs 1998.gadā oficiāli saņēmis kā dāvinājumu. Savukārt šķirties no šā zemesgabala Gusevam nācies 2014.gadā ar Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijas lēmumu. Banka «Citadele» ir vēlējusies no Guseva piedzīt vismaz daļu no tam izsniegtā aizdevuma 1,05 miljonu latu apmērā, un tiesu izpildītājs Ainārs Šusts 2014.gada martā zemesgabalu pārdevis izsolē. Īpašums sākotnēji ticis novērtēts par 249 000 eiro, bet SIA «Riga Development» to iegādājusies par 489 000 eiro.

Lēmums stājies spēkā 2015.gada 15.janvārī, zemesgabalam nonākot «Riga Development» īpašumā, savukārt šā gada 1.martā šis uzņēmums zemi par 489 000 eiro pārdevis savam īpašniekam, 1966.gadā dzimušajam Krievijas iedzīvotājam Igoram Gatinam, kurš ir saņēmis Latvijas pastāvīgā iedzīvotāja personas kodu.

Savukārt valsts augstskola zemesgabalu iegādājusies jau par gandrīz dubultu cenu: deviņas dienas pēc tam, kad Gatins zemi iegādājās par 489 000 eiro, RSU to no viņa nopirkusi par 900 000 eiro, pārdevējam gūstot 411 000 eiro peļņu.

RSU apgalvojusi, ka zemesgabals, kas augstskolai bijis ļoti nepieciešams paplašināšanās nolūkos, «jau ilgi bija izlikts brīvā pārdošanā» un ka tā iegādes cena «saskaņā ar sertificēta vērtētāja noteikto vērtību bija zem tā brīža tirgus vērtības». Augstskola apgalvo, ka par zemesgabala īpašnieku izmaiņām martā neko neesot zinājusi un neesot arī piefiksējusi agrāk notikušo izsoli, kas būtu ļāvusi nepieciešamo zemesgabalu iegādāties par zemāku cenu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu