Mamikins kļuvis par Ždanokas sabiedroto Ukrainas notikumu atspoguļošanā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šonedēļ Eiroparlamentā notika pasākums, ko rīkoja Latvijas deputāte Tatjana Ždanoka, lai it kā pieminētu Odesas traģēdiju, kad masu nekārtībās arodbiedrību namā gāja bojā vairāk nekā 40 cilvēku. Tāpat kā iepriekš deputāte bija saaicinājusi Odesas krievvalodīgos aktīvistus un Kremlim lojālos rietumu žurnālistus, lai radītu iespaidu, ka Rietumi Eiropā nosoda Ukrainu.

Ždanokas un Mamikina sanāksmi Briselē apmeklē fonda Russkij Mir vadītāja padomnieks

Pasākums tika izziņots pēdējā brīdī. Ukraiņu aktīvistu tur nebija. Taču klāt bija kāds ietekmīgs cilvēks, kurš iezīmēja Ždanokas un citu Eiropas deputātu saikni ar Maskavu.

Eiroparlaments. Brisele. 4.maijs. Sanāksmju telpas virzienā dodas delegācija. Priekšgalā kāds iznesīgs džentlmenis. Viņam seko viesi. Tie ir Odesas krievvalodīgie aktīvisti un eksperti.

Saruna: - Kādēļ jūs Georga lentīti uzvilkāt? - A kāpēc ne? Kāpēc tāds dīvains... Es visu laiku ar viņu staigāju. - Katru dienu? - Katru dienu. - Jūs esat no Odesas? - Nē, es esmu no Maskavas. - A kāpēc šodien te atbraucāt? - Atbalstīt. Par ideju. - Par kādu ideju? - Kā, par kādu ideju? Es esmu pret to, ka dzīvus cilvēkus dedzinātu. Un ka neviens par to neatbild. Jā.

Ždanoka visus pazīst, viņa ir ietekmīga persona, ne tikai Eiroparlamenta deputāte, bet arī Eiropas Krievu alianses priekšsēdētāja. 2014.gadā Ždanoka jau organizēja pasākumu, kurā

centās vainu par cilvēku bojāeju novelt uz ukraiņu varasiestādēm. Taču uz pasākumu ieradās ukraiņu delegācija, kas pieķēra Ždanokas sabiedrotos patiesības sagrozīšanā.

Šogad Ždanoka bija piesardzīgāka un savu pasākumu izziņoja pēdējā brīdī. Ukraiņi neieradās, toties piepulcējās kolēģi, Igaunijas pārstāve Jana Tooma un kolēģis no «Saskaņas» Andrejs Mamikins.

Pasākums sākas ar nelielu kinoseansu. Rāda žurnālista Ulrika Heidena filmu par Odesu. Filmā krievvalodīgo aktīvisti apsūdz ukraiņus fašismā. Režisors Heidens arī atzīst, ka nav centies runāt ar ukraiņu pusi, viņam pieticis ar to, ko stāstījuši antimaidanieši.

Ždanoka žurnālistu Haidenu stāda priekšā kā vācu pētnieku. Tomēr par tādu viņu var dēvēt visai nosacīti, jo kopš 1992.gada Heidens strādā Maskavā.

Ždanokas pasākumā žurnālists žēlojās, ka nopietni vācu mediji viņu neņem par pilnu un nav ieradušies uz filmas prezentāciju Berlīnē.

ULRIKS HAIDENS, žurnālists: - Parādīju kinoteātrī Berlīnē, filma bija trīs valodās - krievu, vācu, grieķu, tagad tai ir 150 skatījumi. Krievu prese ļoti labi reaģēja, es sniedzu interviju lielām, lielām avīzēm, Moskovskij Komsomoļec, Komsomoļskaja Pravda, bet diemžēl, diemžēl, diemžēl mana dzimtā Vācija ... un visi ielūgumi, kurus es aizsūtīju – Spiegel, ARD, cilvēki neatbrauca uz mūsu prezentāciju.

Ždanoka dod vārdu beļģu komunistam, žurnālistam

Mišelam Kolonam. Viņš atbalsta teoriju, ka ukraiņu nacisti ir sazvērējušies amerikāņu un ebreju imperiālistu vārdā pret Krieviju.

Līdzīgi nacisma iedīgļi, pēc beļģa domām, esot arī Baltijas valstīs.

MIŠELS KOLONS, beļģu žurnālists: - Mēs Rietumu medijos tagad novērojam permanentu Vladimira Putina politikas demonizāciju. Jums var būt par viņu savs viedoklis, jūs varat piekrist vai nepiekrist viņa ekonomiskajai vai sociālajai politikai, bet starptautiskās likumības jautājumā kurš respektē ANO hartu, kurš pārkāpj likumus? Krievija respektē likumus, bet ASV un Eiropa tos pārkāpj.

Iepriekš Ždanoku kritizējušais eiroparlamentārietis no «Saskaņas» Mamikins aktīvi iesaistās viņas organizētā pasākumā

Visinteresantākais šajā Doņeckas separātista atbalstītāju, Amerikas nicinātāju un Vladimira Putina slavinātāju pasākumā bija deputāta Andreja Mamikina klātbūtne. Mamikins vēl pirms gada Ukrainas TV stacijai Radio Svoboda Ždanoku bija tēlaini pielīdzinājis Gebelsam.

ANDREJS MAMIKINS, Eiroparlamenta deputāts (2015.)

https://www.youtube.com/watch?v=13xbSzhaKBs

Gebelsa kungam bija taisnība tajā ziņā, ka viņa propaganda ir dzīva un šad tad strādā. Bet ticiet man, Eiroparlamentā ir 761 deputāts. Un katram no viņiem ir savs redzesviedoklis, kas stipri atšķiras no Ždanokas kundzes redzesviedokļa. Es arī it kā esmu krievu cilvēks. Krievu valoda ir mana dzimtā. Es dzīvoju Latvijas Republikā, Es pārstāvu šeit Latviju, Es neuzskatu un mani ir grūti nosaukt par Putina propagandas adeptu, par cilvēku, kas to īsteno. Un ticiet man, Ukrainas Eiropas integrācijas atbalstītāju šajā parlamentā ir daudz vairāk nekā pretinieku.

- Pagājušajā gadā jūs tā kā bijāt ukraiņu pusē, atceros interviju vienā Ukrainas televīzijā, kur jūs teicāt, ka iebilstat pret Tatjanas Ždanokas aktivitātēm. Kas ir mainījies?

ANDREJS MAMIKINS, Eiroparlamenta deputāts: - Es palieku Ukrainas pusē. Par Ukrainas tautu. Es biju tas, kas balsoja par asociatīvo līgumu starp Eiropas Savienību un Ukrainu un tā tālāk. Un principā man vienalga tai gadījumā, ar ko sadarboties, ja runa ir par taisnību. Par atbildi uz jautājumu, kāpēc gājuši bojā cilvēki Odesas arodbiedrību namā. Man vienalga, kas piedāvā man šo taisnību meklēt, man vienalga, kas man piedāvā šo palīdzību. Ja sakrīt principi, kāpēc nevaram sadarboties, tai skaitā ar Tatjanu Ždanoku.

- Gribēju jums pavaicāt, kā jums to Mamikinu izdevās piesaistīt, jo pirms gada viņš Ukrainas televīzijai skaidroja, ka viņam ir savādāka pozīcija un viņš aizstāv Ukrainas viedokli šajā jautājumā.

TATJANA ŽDANOKA, Eiropas parlamenta deputāte: - Cilvēki mainās, cilvēki mainās, cilvēki uzzina vairāk. Es ļoti ceru, ka jūs, Pūpolkungs, šodien noklausoties šis stāsts par vienu žurnālisti, kurai bija jādzemdē cietumā. Jūs nevarat, ja jūs esat godīgs cilvēks, ja jums ir dvēsele, jūs nevarat nebūt uztrauktam.

Iespējams, ka atbilde par Mamikina nostājas maiņu meklējama pie cilvēka, kurš sēdēja pie sanāksmes galda, bet neuzstājās. Gan pirms, gan pēc sanāksmes viņš daudz laika pavadīja sarunās ar Mamikinu un Ždanoku.

Antons Iļjins 11 gadus bijis Krievijas Pareizticīgo baznīcas pārstāvis Eiropas Savienībā. Taču pēdējo gadu laikā viņam ir jauns amats.

Krievijas fonda Krievu pasaule jeb Russkij Mir pārstāvis Eiropā. Iļjins ir arī Krievijas domes deputāta, fonda Russkij Mir valdes priekšsēdētāja Vjačeslava Ņikonova padomnieks.

-- Atvinojiet, es saprotu, ka esat no organizācijas Krievu pasaule.

ANTONS IĻJINS, fonda RUSSKIJ MIR pārstāvis Eiropā: - Jā. Šī pasākuma sakarā.

- Kāds Krievu pasaulei ar to sakars?

IĻJINS: - Nekāds. Es esmu personīgs Tatjanas Ždanokas draugs.

- Ā... Kaut kā sadarbojaties ar Tatjanu Arkadjevnu?

IĻJINS: - Ir Eiropas Krievu forums, ko mēs vairākas reizes esam veidojuši kopā.

- Bet kaut kādu finansiālu palīdzību?

IĻJINS: - Eiropas Krievu forums, iepriekš jā, mēs palīdzējām. Cik vien bija iespējams. Tas nav noslēpums, tā ir atklāta informācija.

- Bet šim pasākumam?

IĻJINS: - Nekāda saistība.

Ukrainas varasiestādes Russkij Mir uzskata par vienu no finansiāli ietekmīgākajiem Kremļa instrumentiem, lai slepus veicinātu separātismu un Ukrainas nomelnošanas kampaņas ārvalstīs.

TATJANA POPOVA, Ukrainas informācijas politikas ministra vietniece: - Neapšaubāmi. Viņi visu sāka vai nu caur partejiskajām struktūrām, vai arī cauri tā saucamajām neatkarīgajām struktūrām. Bet nu šīs struktūras vienmēr ir vai nu saistītas ar Krievijas valdību vai arī ar prokrieviskajām partijām, vai arī ar Krievijas MIL.

- Mēs tur redzējām Antonu Iļjinu, kurš ir pareizticīgo baznīcas pārstāvis Eiropā.

POPOVA: - Ā, jā, pareizticīgo baznīca, tā ir vēl viens no elementiem, ko viņi aktīvi izmanto. Donbasā man tur turklāt vēl Rinata Ahmetova darbinieki, viņi, kad man taisīja analīzi 2014.gadā, teica, ka ne tik šausmīgs ir Life News, kā tas, ko pie mums stāsta Krievijas pareizticīgajā baznīcā.

Uz nelielā Eiroparlamenta telpā rīkoto Ždanokas pasākumu bija ieradušās visas trīs lielākās Krievijas televīzijas kompānijas. Neilgi pirms savas nāves Krievijas opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs izteicās, ka Krievijas televīziju ziņu raidījumi ir kā iesaukšanas punkti tiem vienkāršajiem krieviem, kas būtu gatavi pakarot.

- Kā nolēmi uz šejieni atbraukt?

- DMITRIJS, karotājs: - Pēc notikumiem Odesā. Tā bija pēdējā pile. Vai ar fašismu ir vēl par maz, par maz ar to, kas tur notika? Kāda vēl vajadzīga motivācija? Kas vēl vajadzīgs, lai paņemtu ieroci rokās.

ALTAJS, karotājs: - Atnācu mājās, paskatījos, kā ukri par cilvēkiem ņirgājas, kā sit nost sievietes, tas man nedeva mieru. Televizoru ieslēdz, tur pa visiem kanāliem rāda, ko tie gnīdas dara.

Ždanokas un Mamikina sadarbība neaprobežojas tikai ar Odesas notikumu vienpusēju atspoguļojumu

Abi ir metušies aizstāvēt arī Latvijas iedzīvotāju Maksimu Koptelovu. Viņu Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa notiesāja par aicinājumu Latviju pievienot Krievijai.

Ždanoka Krievijas televīzijās stāsta par to, kā Koptelovu latvieši apspiež. Mamikins ir gājis soli tālāk un pierunājis Eiropas Sociālistu frakcijas vadītāja vietnieku Knutu Flenkenšteinu parakstīt paziņojumu, ka Latvija apspiež Koptelova vārda brīvību.

ANDREJS MAMIKINS, Eiroparlamenta deputāts: - Es varu tikai pateikt no sava viedokļa, jo esmu ticies ar Šulcu divas nedēļas pirms Ušakova un runāju ar Šulcu, un mūsu politiskajai grupai bija speciāls paziņojums, kur sociālisti nosodīja.

- Tur gan bijāt tikai jūs un tas viens vācietis, kas bija grupā.

- Vācietis bija grupas viceprezidents. Bet tas nozīmē, ka tā ir grupas pozīcija. Ja tas ir grupas mājaslapā, tā ir grupas pozīcija. Ne tikai Mamikina personīgā relīze vai Knuta Flekenšteina.

TATJANA ŽDANOKA, Eiropas parlamenta deputāte: - Ar Koptelova kungu jūs kaut kā arī saskaņosiet to pozīciju? Vai tā ir Mamikina un Nila Ušakova darīšana, ko viņi tur ... Koptelova?

Es par viņu kā saka tikai zinu viņa uzvārdu, jūs viņu pati pieminējāt RTR programmā, kurā ... es neesmu pazīstama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu