Latvija tomēr neplāno pieteikt savu kandidātu nākamā ANO ģenerālsekretāra ievēlēšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija pagaidām neplāno pieteikt savu kandidātu nākamā ANO ģenerālsekretāra ievēlēšanai, norādīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs vēstnieks Raimonds Jansons. Ministrijas pārstāvis nevēlējās izpaust, kurš no kandidātiem Latvijai būtu atbalstāmāks, vien norādot, ka valsts sagaida caurskatāmu ievēlēšanas procesu. Kandidātu izvērtēšana gan vēl gaidāma šīs vasaras vidū.

Jau vēstīts, ka ANO vadītāju desmitgadēm ilgi izraudzījušās piecas Drošības padomes pastāvīgās locekles - Lielbritānija, Ķīna, Francija, Krievija un ASV - lielākoties aiz slēgtām durvīm notiekošā procesā. Taču Ģenerālās asamblejas iepriekš pieņemtā rezolūcija noņem daļu šīs slepenības, aicinot kandidātus iesniegt savus CV un izklāstīt savu redzējumu par darbu.

Jansons iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka ģenerālsekretāra amats pēc nerakstītiem kanoniem pienākas reģionālai grupai, kas principā saglabājusies kopš Aukstā kara laikiem. Latvija reģionālajā grupā ir kopā ar vairākām valstīm, tostarp Krieviju un Višegrādas valstīm. «Tagad it kā ir Austrumeiropas grupas kārta. Var pat sacīt, ka tā ir vienreizēja un unikāla iespēja valstij prezentēt savu kandidātu, ja tāds ir,» pauda Jansons, pieļaujot, ka visas grupas valstis būs ieinteresētas šajā pozīcijā.

Jau ziņots, ka 2006.gadā Baltijas valstis kā savu kandidatūru ANO ģenerālsekretāra amatam oficiāli izvirzīja bijušo Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kura piekāpās Banam Gimunam.

ANO pagājušā gada nogalē sāka procesu nākamā ģenerālsekretāra ievēlēšanai, pirmo reizi nosūtot vēstuli ar uzaicinājumu kandidātiem pieteikties pasaules vadošā diplomāta amatam.

Vēstule tika nosūtīta visām 193 ANO dalībvalstīm, un tajā aicināts «pieteikt kandidātus ar apliecinātām vadības un pārvaldes spējām, plašu pieredzi starptautiskajās attiecībās un spēcīgām diplomātiskajām, komunikāciju un valodu prasmēm».

Nākamais ģenerālsekretārs amatā stāsies 2017.gada 1.janvārī, nomainot Banu Gimunu pēc diviem piecu gadu pilnvaru termiņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu