Atliek lēmuma pieņemšanu par koku ciršanu pie prezidenta pils

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisija pārcēla lēmuma pieņemšanu par koku ciršanu laukumā pie Rīgas pils, akceptējot priekšlikumu par došanos uz Pils laukumu un situācijas izvērtēšanu, apskatot kokus klātienē.

Skvērā pie Rīgas pils plānots izcirst 10 kokus - Holandes liepas. To esot nepieciešams darīt koku veselības un augšanas stāvokļa dēļ, kā arī tādēļ, lai uzlabotu laukuma funkcionalitāti, ērtību un vizuālo veidolu. Tāpat tika norādīts, ka nepieciešamība pēc koku ciršanas varētu tikt veikta drošības pasākumu veicināšanai un Valsts prezidenta protokolu ceremoniju veiksmīgākai norisei.

Jautājuma publiskā apspriešana ilga no 11.aprīļa līdz 22.aprīlim, un tās rezultātā tika iegūti 58 cilvēku viedokļi, no kuriem 47 noraida lēmumu par koku izciršanu, uzsverot, ka visi koki pilsētā ir ainaviski vērtīgi un tādēļ ir jāsaglabā. Trīs cilvēki pauda daļēju atbalstu koku izciršanai, atzīmējot, ka lietderīgi būtu izcirst bojātos, nevērtīgākos un necilākos kokus, savukārt astoņi cilvēki atzīmēja, ka pilnībā atbalsta koku izciršanu, jo tādējādi tiks uzlabota laukuma funkcionālā nozīme un tas arī vizuāli labāk izskatīsies.

Būvvaldē tika saņemta vēstule no Valsts prezidenta kancelejas, kas pauda viedokli, ka koki netraucē ne Valsts prezidenta protokola izpildei, ne arī drošības apsvērumu dēļ, un ir par koku izciršanu tikai tad, ja tie kļūst bīstami.

Viedokli par to, ka koki saglabājami pauž arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un Dabas aizsardzības pārvalde.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Gaidis Balodis aicināja sēdes deputātus dalībniekus paraudzīties uz šo jautājumu plašāk, par argumentu minot to, ka koki sniedz minimālu apgādi ar skābekli, turklāt šiem kokiem ilgtermiņā nav nākotnes perspektīvas, jo koku veselība samazinās. Līdzīgus argumentus pauda arī Pils laukuma pārbūves projekta līdzautores, vēršot komisijas locekļu uzmanību uz to, ka šajā situācijā ir nepieciešams pieņemt kompromisa lēmumu, izvērtējot ne tikai koku veselības stāvokli, bet arī ainavisko vērtību, kā pozitīvo piemēru minot arī nesen atjaunoto Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, kura restaurācijas darbu laikā tika izcirsti aptuveni 20 koki.

Komisija nespēja vienoties par konkrētu lēmumu, tādēļ atbalstīja priekšlikumu ceturtdien, 19.maijā, plkst.13 doties uz Pils laukumu, lai klātienē pārliecinātos par koku stāvokli un pēc tam, ņemot vērā visu izskanējušo pušu viedokļus, izvērtētu situāciju un pieņemtu lēmumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu