Ir un TVnet debates: Vai jāpalielina budžeta deficīts, lai piešķirtu papildu finansējumu veselības aprūpei?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Aicinām balsot un izteikt viedokli, vai veselības aprūpes problēmas jārisina ar papildu aizņemšanos un valsts budžeta deficīta palielināšanu.

Ar šādu piedāvājumu nākusi klajā premjera pārstāvētā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS).

Rindas pie speciālistiem kļūst arvien ilgākas, valsts un pašvaldību slimnīcās akūti trūkst mediķu un tiem, kas nespēj maksāt paši, veselības aprūpe ir aizvien nepieejamāka. ZZS politiķi brūkošo sistēmu cer glābt, nākamā gada budžetā piešķirot nozarei papildu 35 miljonus eiro. Tas nozīmētu palielināt nākamgad plānoto vispārējās valdības budžeta deficītu no 0,9 līdz 1% no IKP.

Pret ieceri problēmas risināt, naudu aizņemoties, iebilst Fiskālās disciplīnas padome. Arī Latvijas Banka, rosinot fundamentāli mainīt neefektīvo finansēšanas modeli un ieviest obligāto veselības apdrošināšanu.

Piedalies debatēs

Pret lielāku deficītu ir arī otra lielākā koalīcijas partija «Vienotība» un Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Savukārt ZZS līderis Augusts Brigmanis lielāku deficītu aizstāvējis, sakot, ka cilvēki grib dzīvot labi, turklāt šodien.

Ar papildu naudu vismaz uz laiku tiktu pieklusināti aizvien augošie nozares arodbiedrības protesti un uzelpot varētu arī veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS). Taču, lai deficītu palielinātu, politiķiem būs jāpierāda Eiropas Komisijai, ka šie miljoni tiks nevis vienkārši ielikti nozares tēriņos, bet gan izmantoti tai vajadzīgu reformu finansēšanā. Pagaidām gan nav skaidrs, kādu reformu plānu valdība varētu piedāvāt.

Debatēs par to, vai veselības aprūpes finansējums jāpalielina aizņemoties, piedalīsies Saeimas deputāts, Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS) un Fiskālās disciplīnas padomes loceklis, Swedbank Latvija galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks. Otrdien viņi publicēs savus argumentus, bet tikmēr balso un izsaki savu viedokli - vai jāpalielina plānotais budžeta deficīts, lai iepludinātu papildu līdzekļus veselības aprūpē?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu