Abi «Vienotības» vadītāja kandidāti sociālo sistēmu Latvijā vērtē kā labu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Patlaban sociālā sistēma Latvijā ir laba un darbspējīga, taču problēma ir tā, ka tajā ir pārāk maz līdzekļu, šodien «Vienotības» partijas priekšsēdētāja kandidātu debatēs «Līderi tuvplānā» Rēzeknē vienisprātis bija Edvards Smiltēns un Andris Piebalgs.

Atšķītās abu kandidātu redzējums, kā situāciju risināt. Piebalgs iestājās par sociālā taisnīguma sistēmu, kas nozīmētu gan nodokļu pārdali, gan progresīvo nodokļu ieviešanu. Viņš skaidroja, ka Latvijā iedzīvotājiem ir jābūt gataviem dalīties.

Smiltēns savukārt neesot par strauju nodokļu maiņu. Kā pirmo risināmo sociālā bloka problēmu viņš minēja demogrāfiju, kā arī mazāko pensiju paaugstināšanu, vērā ņemot pensionāra nostrādāto darba stāžu. Tāpat viņš norādīja, ka jāsāk realizēt trešā bērna atbalsta politika, kas nozīmējot strauju pabalstu pieaugumu pēc trešā bērna piedzimšanas. Vienlaikus viņš iestājās pret minimālās algas celšanu, jo tas problēmas nerisināšot.

Abiem kandidātiem atšķīrās viedokļi par drošības politiku. Piebalgs ir pārliecināts, ka Latvijā ir jāatjauno arī obligātais militārais dienests. Viņš izteica neizpratni, kāpēc patlaban tik bieži jaunieši veselības dēļ no armijas tiek izbrāķēti, jo armijas funkcijas mūsdienās ir visdažādākās un tās vajadzībām varētu tikt izmantots plašāks cilvēku klāsts. Piebalgs norādīja, ka Latvijai pastāv reāli militāri draudi no Krievijas.

Smiltēns obligātā dienesta ieviešanu neatbalsta, jo tas aizsardzībai prasīšot vismaz 3% līdz 4% no iekšzemes kopprodukta. Turklāt tagad esot mainījies karošanas veids, proti, biežāk ir vērojams zibenskarš, kam pretī vajagot profesionāli sagatavotus cilvēkus. Turklāt Smiltēns neuzskata, ka militārie draudi ir galvenie, kas apdraud Latviju - galvenā esot sociālā un ekonomiskā drošība, jo tieši šī nedrošība esot sagrāvusi Ukrainu. «Pret karaspēku ir jāstiprina gara spēks,» ir pārliecināts Smiltēns.

Runājot par «Vienotības» politiskā piedāvājuma atšķirībām no citām partijām, Piebalgs pauda viedokli, ka, piemēram, esošajai valdībai neesot reāla ekonomiskās izaugsmes plāna, bet «Vienotībai» esot ar ko palepoties, piemēram, ēnu ekonomika otro gadu Latvijā samazinās, «airBaltic» izkļuvis no zaudējumiem u.tml. Piebalgs slavēja savu partiju, ka tā esot vienīgā patiesi eiropeiski orientētā un nestrādā populistiski. Partijas līdzšinējā darbībā politiskajos priekšlikumos Piebalgs lielas kļūdas neredz.

Savukārt Smiltēns pauda viedokli, ka «Vienotību» raksturojot līderība un spēja uzņemties atbildību.

Viņš gribētu reformēt partijas struktūru, lai domes sēdes kļūtu par vietu, kur top idejas un tās tiek izdiskutētas. Smiltēns solīja partijas amatpersonas «dzīt uz reģioniem», savukārt «netīrā veļa» esot jāmazgā iekšienē, bet ārā jāiznes tikai lēmumi. Viņš deva mājienu, ka Ilzei Viņķelei būtu vismaz jāatvainojas par savu rīcību valdības veidošanas laikā, ja ne viņa jāizslēdz no partijas, jo ierindas biedri par šādiem gājieniem no partijas būtu izslēgti. Smiltēns vērtēja, ka «Vienotībai» ir problēmas ar paaudžu nomaiņu.

Kā ziņots, lai attīstītu demokrātiskus principus partijā un valstī, «Vienotība» pirms ārkārtas kongresa rīkoja priekšsēdētāja kandidātu debates. Šodien notika otrās debates Rēzeknē. Debašu tēmas - drošība, starptautiskie un sociālie jautājumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu