Spēkā stājas jaunie smēķēšanas ierobežojumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Šodien spēkā stājas jaunais Tabakas izstrādājumu aprites likums, kurš paredz aizliegumu smēķēt arī grūtnieces klātbūtnē, kā arī jebkurā publiskā vietā, ja klātesošajiem pret to ir iebildumi.

Likums tika apstiprināts, lai pārņemtu Eiropas Savienības tabakas direktīvu.

Saskaņā ar Saeimā atbalstīto likuma redakciju

smēķēt būs aizliegts valsts un pašvaldību iestāžu īpašumā vai turējumā esošos transportlīdzekļos.

Pilnīgs smēķēšanas aizliegums attieksies arī uz sabiedrisko transportlīdzekļu, taksometru un pasažierus pārvadājošu kuģu saloniem, kabīnēm un kajītēm. Tālsatiksmes vilcienos un kuģos varēs būt atsevišķi vagoni vai kajītes, kas paredzētas smēķētājiem.

Jaunais likums paredz aizliegumu smēķēt arī grūtnieces klātbūtnē. Tāpat joprojām būs spēkā aizliegums smēķēt bērna klātbūtnē.

Jaunais Tabakas izstrādājumu aprites likums cita starpā paredz ieviest jaunas prasības cigarešu iepakojumam. Līdz ar to tirdzniecībā ar līdzšinējo noformējumu drīkstēs atrasties tikai tādi tabakas izstrādājumi, kas saražoti līdz šodienai. Savukārt, sākot no šodienas, drīkst ražot un laist tirdzniecībā tikai jaunajām prasībām atbilstošu preci.

Tabakas direktīva paredz, ka

turpmāk uz paciņām jāizvieto teju divas reizes lielāki un vizuāli iespaidīgāki brīdinājumi par kaitējumu veselībai.

Turpmāk tiem jābūt gan uz paciņas priekšpuses, gan aizmugures, un tie aizņems 65% no laukuma. Jaunie noteikumi paredz, ka uz cigarešu iepakojumiem vairs nebūs norādīts darvas, nikotīna un oglekļa monoksīda daudzums. Nebūs norāžu arī par garšu un smaržu.

Tāpat

ar laiku veikalos vairs nebūs pieejamas cigarešu paciņas ar 10 cigaretēm, un ar 2020.gadu, kas noteikts kā pārejas periods, nebūs nopērkamas arī mentola cigaretes.
Smēķēšanas ierobežojumi no šodienas attiecas arī uz ūdenspīpju lietošanu

neatkarīgi no tā, vai tajā tiek lietots tabakas izstrādājums vai, piemēram, ūdenspīpju tvaika akmeņi, kuri tabaku nesatur, bet satur nikotīnu vai citas ķīmiskas vielas.

Ar likumu noteiktie smēķēšanas

ierobežojumi attiecas uz elektronisko smēķēšanas ierīču un augu smēķēšanas produktu lietošanu.

Līdz ar likumu spēkā stājas aizliegums nikotīnu saturošas elektroniskās smēķēšanas ierīces un nikotīnu saturošu šķidrumu iegādāties un pārdot ar distances līguma jeb interneta palīdzību. Spēkā stājas arī aizliegums pārdot elektroniskās smēķēšanas ierīces nepilngadīgām personām, kā arī aizliegums reklamēt nikotīnu saturošas elektroniskās smēķēšanas ierīces.

Līdz ar jaunā likuma stāšanos spēkā būs noteikta prasība tabakas izstrādājumu, elektronisko cigarešu un to uzpildes flakonu ražotājiem un importētājiem informēt Veselības inspekciju par minēto izstrādājumu sastāvdaļām, sastāva ietekmi uz patērētāja veselību un sniegt citu būtisku informāciju par šiem izstrādājumiem. Savukārt veselības inspekcijas pienākums būs apstrādāt sniegto informāciju, veikt cigarešu emisiju testēšanu, novērtēt aizliegtu vai ierobežotu piedevu klātbūtni tabakas izstrādājumos, kā arī novērtēt raksturīgo aromātu cigaretēs vai tinamajā tabakā.

Par likumprojekta virzību atbildīgajā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, strādājot pie projekta redakcijas, deputāti rosināja vēl stingrāk ierobežot tabakas pieejamību, nekā to paredz likumprojekts, piemēram, atteikties no tabakas izstrādājumu publiskas izvietošanas veikalos, tā vietā piedāvājot vien cenu lapu ar pieejamo cigarešu nosaukumiem. Šādam priekšlikumam bija nepieciešams Eiropas Komisijas atzinums, bet tas prasītu vairākus mēnešus, tādēļ atbildīgā komisija priekšlikumu nolēma pagaidām nevirzīt, jo bija būtiski nodrošināt savlaicīgu direktīvas prasību ieviešanu, kas visā Eiropas Savienībā paredz jaunas prasības cigarešu iepakojumam.

Likumprojektā precizēta smēķēšanas definīcija, attiecinot smēķēšanas jēdzienu arī uz ūdenspīpes lietošanu, piemēram, kaljana bāros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu