Attīstības finanšu institūcija «Altum» no krāpšanas lietā cietušā piedzen svešu kredītu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Google Maps

Policija jau astoņus gadus izmeklē krimināllietu par kredītu izkrāpšanu no «Hipotēku un zemes bankas» treknajos gados. Īpašumus un kredītus vairāku miljonu vērtībā sagrābušās personas, kas saistības reģistrējušas uz citu cilvēku vārda. Tā kā kriminālprocess nevirzās un zaudējumus no vainīgajiem nav iespējams piedzīt, banka naudu atprasa no tiem, kas uzrādīti par kredītu galvotājiem. Viens no tādiem ir Uģis Plaudis, kurš par parādu bankai uzzinājis tikai pēc tam, kad šķīrējtiesa to jau bija pietiesājusi. Banka uzskata, ka viņš kredītu ir galvojis, bet policijas pierādījumi liecina, ka viņa paraksts uz dokumenta ir viltots, svētdien vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Uģim Plaudim 2006.gadā bija 25 gadi. Lai gan viņam nebija pat pabeigtas vidusskolas izglītības, viņš dzīvoja labi - strādāja par santehniķi pašvaldības uzņēmumā un papildus piepelnījās celtniecības firmās. Zemesgrāmatā uz viņa vārda bija reģistrēts ar kredītiem neapgrūtināts nekustamais īpašums - dzīvoklis Pļavniekos, ko viņam bija uzdāvinājusi vecāsmātes māsa.

Uģis bija ideāls objekts, lai kļūtu par krāpnieku upuri.

Par to, ka viņa personas dati 2006.gadā izmantoti kredīta izkrāpšanai no valstij piederošās «Hipotēku un zemes bankas», viņš uzzināja tikai 2014.gadā.

Tagad ar «Hipotēku bankas» kredītiem nodarbojas valsts Finanšu institūcija «Altum».

«Atnāca spriedums no «Altum», ka esmu parādā bankai 180, nē 170 tūkstošus ar kapeikām. Protams, biju šokā,

zvanīju uz banku, kur man laipni atbildēja, ka ir sākts kriminālprocess, vai es neesmu ieradies jau policijā. Ja neesmu, lai es gaidot uzaicinājumu,» stāsta Plaudis.

Policijā Plaudis uzzinājis, ka viņa paraksts atrodams uz līguma, ar kuru viņš esot galvojis 170 tūkstošu eiro kredītu dzīvokļa iegādei augstceltnē «Solaris» Imantā. Kredīts izsniegts Siguldas «Hipotēku un zemes bankas» filiālē tirdzniecības centrā «Raibais Suns», kredīts noformēts Igoram Spreilim.

Plaudis nepazīst kredītņēmēju, arī Siguldas filiālē neesot bijis.
Spreilis «Nekā personīga» atzina, ka nepazīst galvotāju Plaudi. Arī viņš sevi uzskata par cietušo.

Atšķirībā no Plauža viņš zina personas, kas iegrūdušas viņu parādos. Tās esot divas viņa paziņas - Kristīne Loginova un Ineta Freimane. «Mani pierunāja iesaistīties, lai varētu paņemt kredītu, jo tolaik deva visiem. Es tolaik, absolūti nezinot to sistēmu, parakstījos, jo tiem cilvēkiem kādreiz vienkārši biju aizdevis naudu, nelielu summu – 2000 eiro. Tā nauda bija atdota, un es paļāvos uz viņu godaprātu,» taisnojas Spreilis.

Viņš atzīst, ka Siguldā bijis, taču kopā ar viņu bija tikai abas paziņas - Plaudi vispār neesot ne redzējis, ne par viņu dzirdējis. Uzzinājis tikai tad, kad saņēmis vēstules, kurās paziņots, ka kredīts tiek piedzīts no viņiem abiem.

Spreilim ticis solīts, ka kredīts uz viņa vārda būs neilgu laiku - kamēr izdosies dzīvokli pārdot.

Tomēr riskantais plāns nogājis greizi un abas viņam pazīstamās dāmas pazudušas. Galvojuma līgumu bankas vārdā 2006.gadā parakstījis Siguldas norēķinu grupas vadītājs Aivars Rudi. Spreiļa nosauktos kredīta ņemšanas organizatorus viņš atminas, taču kredītņēmēju Spreili un galvotāju Plaudi ne - šo personu vārdi viņam neko neizsakot.

Uz jautājumu, vai bija iespējams tāds mehānisms, ka līgumi iepriekš tika sagatavoti, parakstīti, pēc tam tikai atnesti uz banku, savukārt paraksti varētu būt bijuši viltoti, bet banka nav pārliecinājusies, ka cilvēks uz vietas paraksta, Rudi atzīst:

«Teorētiski situācija, ka bankas darbinieks nepārliecinājās, kas to līgumu parasta bankas telpās, es pieļauju, ka tāda situācija varētu būt.

Bet tas, ka tie līgumi parakstīti kaut kur citur, tā tas nenotiek.» Viņš apšauba, ka bankai bijis pietiekams mehānisms, lai novērstu tādas krāpšanās: «Ja tas mehānisms būtu pietiekams, acīmredzot nebūtu šādu lietu.»

Lai gan liela daļa no šajā krimināllietā konstatētajiem krāpnieciskajiem darījumiem veikti Siguldas filiālē,

bankas vadībai neesot bijuši iebildumi pret Rudi darbu.

Darbu bankā viņš pametis pēc abpusējas vienošanās un tagad darbojas Kredītņēmēju asociācijā.

Banka policijā vērsās jau 2008.gadā, taču izmeklēšana joprojām nav pabeigta. Policija uzskata, ka lieta nav vilcināta. Izmeklēšana notiek, trīs personām aizdomās turamo statuss. Lieta esot sarežģīta, daudz epizožu un iesaistīto personu.

Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis saka:

«Pašlaik kriminālprocess ir sākts par krāpšanu lielā apmērā, kā arī par dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā.

Pašlaik turpinās pirmstiesas izmeklēšana, aktīvas darbības notiek visu laiku, tāpēc nevar teikt, ka process būtu apstājies vai kā tamlīdzīgi.»

Lai arī izmeklēšana nav pabeigta, «Altum» steidzas piedzīt nesamaksātos kredītus no galvotāja.

«Altum» sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte skaidro: «Mēs vērsāmies policijā. Policija šo lietu izvērtē, un gadījumā, ja banka tiek atzīta par cietušo, tad zaudējumi tiek piedzīti no vainīgajām personām par labu bankai. Šajā gadījumā

process ir ļoti ievilcies, un tāpēc mēs gājām otru likumīgo ceļu un civilprocesa kārtībā vērsāmies šķīrējtiesā.

Šis process ilga divus gadus, un šajā laikā persona ne reizi nav atsaukusies nedz uz aicinājumiem, ne uz brīdinājumiem, nedz uz tiesas aicinājumiem.

Persona nav izvēlējusies iespēju paust savu viedokli.»

Šobrīd Plaudis ar sievu un astoņus gadus veco dēlu mitinās vienistabas dzīvoklītī Juglā. Viņš nenoliedz, ka ignorējis visus brīdinājumus un pavēstes, jo maldīgi uzskatījis, ka policija noskaidros patiesību, atradīs vainīgos un pārpratums būs beidzies.

Lieta jau ir nodota zvērinātam tiesu izpildītājam.

Tiesu izpildītājs vispirms ir ķēries klāt vienīgajam Uģa Plauža nekustamajam īpašumam - vienistabas dzīvoklim Pļavniekos. Tajā dzīvo parādnieka vecāsmātes māsa, kas savulaik to viņam uzdāvinājusi. Šī īpašuma vērtība nesedz pat desmito daļu parāda, tāpēc pārdošana neglābs parādnieku no tālākas tiesu izpildītāju uzmanības.

«Pie tiesu izpildītāja es biju divas reizes. Viņš teica: man pret jums nav nekādas pretenzijas, bet tas ir mans darbs,» nopūšas kredītu izkrāpšanā cietušais Plaudis.

Pēc žurnālistu intereses «Altum» lietu apturēja.

Cietušais bankai nodevis policijas ekspertīzes slēdzienu, ka viņa paraksts uz galvojuma līguma, visticamāk, ir viltots. «Altum» sola vēlreiz izpētīt pieejamos materiālus, lai izlemtu, kā rīkoties tālāk.

Plaudi var glābt spriedums krimināllietā, taču policijas, prokuratūras un tiesas darbs šādā saimnieciskā strīdā, visticamāk, vilksies gadiem.

Otra iespēja ir panākt atkārtotu piedziņas lietas izskatīšanu tiesā un tur pierādīt, ka viņš neko nevienam nav galvojis un tiesvedībās ierauts, pašam nezinot.

Dzīvoklis, par kuru izkrāpti kredīti, jau ir pārdots, bet, tā kā tā cena kredīta ņemšanas brīdī bija pamatīgi uzpūsta, bankai, to pārdodot, izdevies atgūt tikai pusi no sākotnējās summas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu