Pieci mīti par studijām pasaules top universitātēs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Studēt ārzemēs var atļauties tikai ļoti turīgi ļaudis vai ģēniji. Tāds ir visizplatītākais mīts par studijām ārzemēs. Šajā rakstā apkopojām populārākos mītus. Un, ja pēc to izlasīšanas esi motivēts pieteikties kādā no pasaules top universitātēm, aicinām pieteikties bezmaksas mentorēšanas programmā Polaris Mentors.

 
Foto: Sputnik/LETA

Lai iekļūtu top universitātē, ir jābūt ģēnijam

Top universitātes izvirza nopietnas prasības, taču studenti šajās universitātēs nav tikai brīnumbērni. Tie ir skolēni, kas ir gudri ieguldījuši darbu mācībās. Tajā brīdī, kad šie studenti satiekas jau universitātē, lielākā daļa atzīst, ka neticēja, ka viņus pieņems, – vienmēr likās, ka studiju vietas ir rezervētas tikai izredzētajiem, olimpiāžu uzvarētājiem.

 
Foto: Sputnik/LETA

Svarīgas ir tikai atzīmes

Ar labām atzīmēm pieteiksies daudzi skolēni, tādēļ laicīgi ir jāsāk domāt, kā izcelties uz pārējo fona. Vasaras laikā var atrast praksi interesējošajā jomā vai brīvprātīgā darba iespējas kāda NVO, kas parādīs, ka rūp ne tikai pašam savs veiksmes stāsts. Ir labi, ja var parādīt sasniegumus ārpusskolas nodarbēs, taču tos ir arī jāmāk labi pasniegt. Tu piedalies deju kolektīvā? Iespējams, esi attīstījis līderības un projektu vadīšanas prasmes, palīdzot savam kolektīvam organizēt treniņus un koncertus.

 
Foto: LETA/AFP

Intervijās svarīgi atrādīt uzkrāto zināšanu kalnus

Bieži vien skolēnus nobaida iespējamā intervija, kas varētu būt jāsniedz Oksfordā vai Kembridžā, vai Amerikas universitātēs. Svarīgi atcerēties, ka visvairāk intervētājus interesē, kā skolēns domā un kā risina uzdotos uzdevumus. Iespējams, tu nezināsi pareizo atbildi uz jautājumu, taču ļoti iespējams, ka tavs domu gājiens pārliecinās universitāti, ka esi spējīgs būt par tās studentu.

 
Foto: Sputnik/LETA

Kembridžā studē tikai nūģi

Pasaules labākajās universitātes studenti savu laiku nevelta tikai mācībām. Vairāku gadu desmitu un dažreiz gadu simtu laikā šajās universitātēs ir attīstījusies klubu un biedrību kultūra, kur katram ir iespējams atrast viņu interesējošas nodarbes. Universitātēs atradīsi teju jebkura sporta komandas, mākslas grupas, studentu radiostacijas, ceļotājus un ekstrēmā sporta piekritējus. Ja ne – universitāte tev palīdzēs dibināt jaunu biedrību.

 

Oksforda pieņems Latvijas diplomu

Tas diemžēl ir fakts, ar kuru ir jārēķinās laicīgi, – Oksforda, Kembridža un vēl vairākas top britu universitātes nepieņem Latvijas atestātu par vispārējo vidējo izglītību kā pietiekamu kvalifikāciju. Taču šī nav nepārkāpjama barjera. Pašas universitātes iesaka vispirms pabeigt vienu mācību gadu kādā Latvijas universitātē, bet ir iespēja veiksmīgi kandidēt ar papildu kvalifikācijām. Ja skolēns nokārto starptautiskus testus, piemēram, amerikāņu SAT, tas dod iespēju pilntiesīgi kandidēt uz vietu arī šajās universitātēs. Līdzīgi strādā IB vai A-levels nokārtošana. Jāatzīmē, ka, neskatoties uz Oksbridžas nosacījumiem, ir liela daļa citu ļoti labu britu skolu, kurās ir iespējams iestāties arī ar Latvijas diplomu, rēķinoties, ka vidējām atzīmēm jābūt vismaz 7 vai 8.

Ja esi motivēts mēģināt pieteikties kādā no pasaules top universitātēm, aicinām pieteikties bezmaksas mentorēšanas programmā Polaris Mentors. Mēs tevi savienosim ar mentoru, kas pabeidzis kādu no šīm prestižajām skolām un konsultēs tevi par to, kur un kā labāk pieteikties. Piesakies programmā līdz 10. jūnijam, izpildot anketu mūsu mājas lapā www.polarismentors.lv. Mājas lapā vari atrast arī vairāk informācijas par mums, taču, ja tev ir kādi jautājumi, nebaidies rakstīt uz contact@polarismentors.lv vai arī atrodi mūs Facebook.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu