Tiesībsargs: par lietus ūdeņu novadīšanu diskutējams ir jautājums, kam jāsedz izmaksas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jau šobrīd daudzi lietotāji maksā par lietus ūdeņu novadīšanu un šī kārtība nav jauna, tomēr diskutējams ir jautājums, kam ir jāsedz izmaksas - visiem vai tikai tiem iedzīvotājiem, kuru īpašumos vēsturiski nav izbūvētas dalītā notekūdeņu novadīšanas sistēma, aģentūra BNS uzzināja Tiesībsarga birojā, kurš izvērtējis situāciju, reaģējot uz pēdējā laika diskusijām sabiedrībā.

Būs iedzīvotāji, kuriem par lietusūdeņu novadīšanu būs papildus jāmaksā tieši tāpēc, ka viņu dzīvesvietā vēsturiski nav izbūvētas nodalītas lietus ūdeņu novadīšanas sistēmas un kanalizācijas notekūdeņu sistēmas. Atšķirīgai attieksmei ir leģitīms mērķis - vides aizsardzības prasību izpilde. Tomēr diskutējams ir jautājums, vai izmaksas nebūtu jāsedz visiem.

«Diskutējams ir jautājums par samērīgumu, vai šī maksa būtu iekļaujama kopējā tarifā, sadārdzinot pakalpojumu visiem lietotājiem, vai uzliekot maksāt tikai tiem iedzīvotājiem - kā tas ir šobrīd - kuru īpašumos vēsturiski nav izbūvētas dalītā notekūdeņu novadīšanas sistēma,» pauž birojs.

Pastāv divu veidu notekūdeņu sistēmas - šķirtsistēma, kur lietus un kanalizācijas sistēma darbojas atsevišķi, un kopsistēma, kur lietus un kanalizācijas sistēma darbojas kā viens vesels. Ja lietus ūdeņi ieplūst kanalizācijas sistēmā, tie attiecīgi ir jāattīra kā kanalizācijas sistēmā esošie ūdeņi.

Jau vēstīts, ka sašutumu sabiedrībā raisīja ziņa, ka «Rīgas ūdens» turpmāk iekasēs maksājumus ne tikai par saimnieciskās kanalizācijas ūdeņu aizvadi, bet arī par nokrišņu ūdeņu aizvadi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija iepriekš informēja, ka normatīvais regulējums ir attiecināms uz visām pilsētām, kurās jau vēsturiski ir izveidotas atsevišķas teritorijas, pārsvarā centrā, kur nav atdalīta saimnieciskās kanalizācijas notekūdeņu sistēma no lietus notekūdeņu sistēmas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu