Īstenos no vardarbības cietušu sieviešu un viņu bērnu atbalsta kampaņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz nākamā gada beigām Latvijā tiks īstenota Eiropas mēroga kampaņa «Step Up!», lai sievietēm, kas cietušas no vardarbības, un viņu bērniem vairotu tiesības uz atbalstu un aizsardzību, informēja krīžu un konsultāciju centra «Skalbes» pārstāve Ritma Lasmane.

Astoņas Latvijas organizācijas, kas strādā ar no vardarbības cietušām sievietēm un viņu bērniem, kā arī nodarbojas ar šo sieviešu tiesību aizsardzību, kampaņas laikā plāno apzināt jaunākos datus par seksuālo vardarbību Latvijā, veicināt sabiedrības izpratni par seksuālo vardarbību un tās sekām, kā arī paredzēts iedrošināt vardarbības upurus ziņot un saņemt palīdzību un veicināt specializētu atbalsta centru izveidi sievietēm un meitenēm, kuras ir cietušas no izvarošanas vai seksuālas vardarbības.

Kampaņa par sieviešu, kas cietušas no vardarbības, un viņu bērnu tiesībām uz atbalstu un aizsardzību Eiropā tiek īstenota, jo vardarbība pret sievietēm un meitenēm vēl aizvien ir pats izplatītākais cilvēktiesību pārkāpumu veids.

Latvijas organizāciju mērķis kampaņā būs atbalsts sievietēm, kas cietušas no seksuālas vardarbības.

Latvijā 39%, bet Eiropas Savienībā vidēji 33% sieviešu vecumā no 15 līdz 75 gadiem savas dzīves laikā ir cietušas no fiziskas vai seksuālas vardarbības. Latvijā tās ir 270 000 sieviešu. Īpaši smagas sekas uz sieviešu un viņu bērnu dzīvi atstāj seksuāla vardarbība, taču liela daļa sieviešu baidās par to ziņot, nesaņem nepieciešamo palīdzību un tiek pakļautas atkārtotas vardarbības riskam - īpaši, ja varmāka ir sievietes vīrs vai partneris, klāstīja Lasmane.

Pašlaik Latvijā nav neviena specializēta atbalsta centra sievietēm, kuras ir izvarotas vai cietušas no seksuālas vardarbības.

Latvijā kampaņā piedalās krīžu un konsultāciju centrs «Skalbes», centrs «Dardedze», ģimenes krīzes centrs «Mīlgrāvis», Latvijas Cilvēktiesību centrs, Latgales psiholoģiskais centrs «Valentia», resursu centrs sievietēm «Marta», Talsu novada krīžu centrs un Zantes ģimenes krīzes centrs.

Eiropas mēroga kampaņu «Step Up!» rīko nevalstisko organizāciju tīkls «Sievietes pret vardarbību Eiropā» («Women Against Violence Europe») sadarbībā ar ANO kampaņu «Apvienojieties, lai izbeigtu vardarbību pret sievietēm» («UNiTE to End Violence Against Women»).

«Step Up!» kampaņas laikā līdz 2017.gada beigām visā Eiropā ir plānots veicināt sieviešu, kas ir cietušas no vardarbības, un viņu bērnu tiesības piekļūt atbalstam un aizsardzībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu