Opozīcijas deputāti prasa atbildību par e-veselības projekta neveiksmīgo ieviešanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Veselības ministram Guntim Belēvičam (ZZS) jānosauc atbildīgie, kuri līdz šim nav spējuši veiksmīgi ieviest e-veselības sistēmu, trešdien Saeimas Pieprasījumu komisijā pauda opozīcijas partiju deputāti.

Deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) pārmeta veselības ministram, ka pakalpojumi vēl arvien nav pieejami, lai arī iztērēti 14,5 miljoni eiro un ieviešanas termiņi ir iztecējuši. Viņš arī uzsvēra, ka ministrs atsakās vērtēt Veselības ministrijas (VM) atbildības līmeni ieviešot projektu.

«Sabiedrībai ir tiesības zināt, vai e-veselības projekta izvirzītie mērķi tiks sasniegti, kā arī, vai netiks zaudēts Eiropas Savienības fondu finansējums vairāk nekā 11 miljonu eiro apmērā, un to, kas ir atbildīgs par projekta neveiksmīgo ieviešanu līdz šim,» teica Bondars.

Belēvičs atbildēja, ka atbilstoši Ministru kabineta pagājušajā gadā pieņemtajiem grozījumiem projekts tiek ieviests laikā. «No 1.decembra e-veselības sistēmā būs pieejama darbnespējas lapa un e-recepšu izrakstīšanas iespēja. Šiem pakalpojumiem jābūt pieejamiem no decembra, un viņi arī būs pieejami. Citi pakalpojumi būs no 2016.gada 1.jūlija,» sacīja Belēvičs.

Viņš uzsvēra, ka kļūstot par ministru, e-veselības sistēmu saņēmis tādā pašā stāvoklī kā «Stradiņu slimnīcas A korpusu, kas gāzās kopā». Belēvičs norādīja, ka viņa mērķis ir bijis saglābt to, kas glābjams.

«Visi produkti tika izkonkursēti vēl pirms manis. Ar manu rīkojumu tika izveidota e-veselības ieviešanas uzraudzības komisija, kurai bijušas 28 sanāksmes. Tās mērķis ir panākt, lai būtu gan e-veselība, gan izmaksas neiekristu projekta neattiecināmajās izmaksās. Mēs pūles veltām, lai nebūtu jāatmaksā 11,3 miljoni eiro. Iespējams, ka mums tas izdosies, bet par to varēs runāt tikai tad, kad beigsies termiņš,» pastāstīja Belēvičs.

Bondars tomēr uzsvēra, ka valsts ir zaudējusi lielu naudu projekta dēļ, un ir jāzina atbildīgo vārdi, kā arī viņiem jānosaka soda apmērs par šo neizdarību. «Sabiedrība tomēr ir pelnījusi zināt un redzēt, ka valsts pārvalde nav bezatbildīga,» sacīja Bondars.

Arī deputāts Jānis Ādamsons («Saskaņa») interesējās par to, kāpēc neviens nav sodīts par darbībām veselības nozarē, ja ministrs regulāri uzsver, ka pirms viņa stāšanās spēkā viss ir gruvis - gan Stradiņa slimnīcas A korpuss, gan e-veselība, gan arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta sistēma.

Komisijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis (ZZS) vēl noskaidroja, ka laukos, kur bieži internets pacientiem nav pieejams, pacientiem paredzēts doties pie ģimenes ārsta un kopā ar ārstu lietot e-veselības sistēmu. Tika norādīts, ka ārsti par šo papildu pienākumu neesot priecīgi, bet saprot, ka tā ir vienīgā iespēja.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka, lai gan e-veselības projekts darbu sāks ar 1.decembri, no jāņiem paredzēts pārejas process, kurā sistēma tiks publiskota un pamazām notiks pāreja uz to.

Nacionālā veselības dienesta direktore Daina Mūrmane-Umbraško, kura ir atbildīga par projektu, stāstīja, ka līdz šim sistēmu izvēlēts nepublicēt plašākai auditorijai, jo konstatētas vairākas drošības nepilnības.

Mūrmane-Umbraško skaidroja, ka projekta ieviešanas termiņš pašlaik ir 1.decembris, kad Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), kura ir atbildīga par informāciju tehnoloģiju ieviešanu, dosies pārbaudīt izstrādāto e-veselības sistēmas ieviešanu.

«Līdz 2015.gada decembrim bija jānodod programmatūra, tā arī tika izdarīts, bet ministrija deva papildu laiku, lai pārbaudītu programmatūru. Projektu nav izdevies ieviest paredzētajā laikā, jo projektam vairākas reizes mainījusies komanda un atbildīgie, kā arī projekts ir ļoti liels. Šis ir pirmais tik liels informāciju tehnoloģijas projekts, valsts nespēj to nomenedžēt. Arī izstrādātājs veic nodevumus ar kļūdām, līdz pat 20%, kas ir augsts cipars,» sacīja Mūrmane-Umbraško.

Jau ziņots, ka Saeimas Pieprasījumu komisijas deputāti trešdien uzklausīja veselības ministru Belēviču par e-veselības projekta virzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu