Lai ietaupītu, IZM varētu atteikties no internātskolu uzturēšanas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lai ietaupītu līdzekļus pedagogu atalgojuma palielināšanai, arī sporta ievirzes izglītībai un augstākajai izglītībai, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) varētu atteikties no izglītībai neraksturīgu funkciju finansēšanas, tostarp internātskolu uzturēšanas, šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē norādīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Ministrs skaidroja, ka jau gadiem ilgi pastāv skolas ar dienesta viesnīcām jeb internātiem, kā arī pastāv internātskolas. Ja pirmajā gadījumā IZM finansē tikai pedagogu algas, tad otrajā gadījumā tiek finansēts viss, tostarp ēkas uzturēšana. Papētot situāciju, atsevišķās pašvaldībās atklājies, ka kādā internātskolā no izglītībai paredzētajiem resursiem tiek finansēts mācītājs, pašvaldības policists vai kasieris pagastā.

Kā sacīja Šadurskis, tāpat vienā pašvaldībā konstatēts, ka no izglītībai paredzētajiem resursiem tiek finansēts zirgkopis, kura zirgs nomiris jau pirms vairākiem gadiem. Ministrs gan piebilda, ka speciālās internātskolas tiks finansētas pilnībā, kā tas darīts līdz šim.

Tāpat IZM plāno lūgt pašvaldībām speciālo bērnudārzu uzturēšanu finansēt no saviem līdzekļiem, turpinot finansēt pašu mācību procesu. Nefinansējot internātskolu uzturēšanu, IZM cer ietaupīt 4,8 miljonus eiro, bet specializēto bērnudārzu gadījumā - aptuveni 7,2 miljonus eiro.

Kā ziņots, IZM iecerētā pedagogu algu reforma, kurai spēkā būtu jāstājas jau 1.septembrī, paredz palielināt skolēnu skaitu uz vienu skolotāju. IZM ir aprēķinājusi, ka, īstenojot atalgojuma reformu, zemākā pedagogu algas likme palielināsies par 62%, no 420 eiro kāpjot līdz 680 eiro.

Šajā reformā gan nav iekļautas vairākas izglītības formas - profesionālā izglītība, profesionālās ievirzes izglītība (sporta un kultūras), augstākā izglītība (augstskolas un koledžas) un pārējā pirmsskolas izglītība. Lai atrastu līdzekļus šīm izglītības jomām, IZM plāno atteikties no neraksturīgu funkciju finansēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu