Saeima noraida likumprojektu par sociālo palīdzību II pasaules kara dalībniekiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ernests Dinka, Saeimas Administrācija

Saeima šodien nenodeva izskatīšanai komisijās opozīcijā esošās «Saskaņas» iesniegto likumprojektu par sociālo palīdzību Otrā pasaules kara dalībniekiem.

«Saskaņa» uzsver, ka likumprojekta mērķis ir nodrošināt sociālo palīdzību Latvijas valsts piederīgajiem Otrā pasaules kara karavīriem neatkarīgi no viņu piederības kādai no karojošajām pusēm.

Likumprojekts paredz, ka šī kara dalībnieka statusu piešķirs Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, pamatojoties uz dokumentiem, kas apstiprinās minēto faktu. Savukārt Ministru kabinets noteiks karavīru ikmēneša pabalsta apmēru un apstiprinās apliecības paraugu.

Iepriekš Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lēma virzīt izskatīšanai parlamentā likumprojektu, kas paredz noteikt Otrā pasaules kara dalībnieka statusu un tā piešķiršanas kārtību.

Latvijā līdz šim Otrā pasaules kara dalībnieka statuss nav nostiprināts normatīvajos aktos, taču ar plānoto Cilvēktiesību likumprojektu to iecerēts mainīt. Likumprojekts paredz par Otrā pasaules kara dalībniekiem atzīt tos Latvijas pilsoņus, kuri bija Latvijas pilsoņi jau 1940.gada 17.jūnijā - Latvijas Republikas okupācijas dienā - un laikā no 1939.gada 1.septembra līdz 1945.gada 2.septembrim jebkuras valsts regulāro militāro vienību sastāvā piedalījās bruņotā cīņā pret Padomju Savienības vai nacistiskās Vācijas militārajiem formējumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu