Plāno uzlabot NATO gaisa patrulēšanas misijas lidojumu veikšanu Baltijas valstu gaisa telpās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdība otrdien lems par starptautiska līguma parakstīšanu, kas uzlabos NATO gaisa patrulēšanas misijas lidojumu veikšanu Baltijas valstu gaisa telpās.

Pašlaik gaisa patrulēšanas misijas lidojumu veikšanas procedūru Baltijas valstīs nosaka 2012.gadā NATO Gaisa spēku pavēlniecības štāba Ramšteinā un Igaunijas, Latvijas un Lietuvas Civilās aviācijas aģentūru parakstītā vienošanās, kas nosaka vienotu NATO gaisa patrulēšanas misijas lidojumu veikšanas procedūru gan Igaunijā, gan Latvijā, gan Lietuvā.

Lai nostiprinātu vienotu NATO gaisa patrulēšanas misijas lidojumu veikšanas Baltijas valstu gaisa telpās tiesisko pamatu un nodrošinātu īstenošanas efektivitāti, spēkā esošā 2012.gada vienošanās transformēta NATO, Igaunijas Aizsardzības ministrijas, Igaunijas Ekonomikas lietu un sakaru ministrijas, Latvijas valdības un Lietuvas valdības līguma projektā.

Projekts paredz apstiprināt kopēju, visu NATO gaisa patrulēšanas misijā Baltijas gaisa telpā iesaistīto civilo un militāro gaisa pārvaldības institūciju vienošanos par veicamajām darbībām attiecībā uz NATO gaisa patrulēšanas misijas lidojumu īstenošanu Baltijas valstīs.

Projekts paredz tā pamatdaļā iekļaut vienotu politisku pamatojumu un standartizētus tehniskos risinājumus. Katrai valstij specifiskās tehniskās procedūras un civilmilitārās gaisa telpas koordinācijas kārtību katra Baltijas valsts sagatavos individuāli.

Tāpat projekts apstiprināšanai Ministru kabinetā tiek virzīts, lai vienkāršotu kārtību grozījumu izdarīšanai tehniskajās procedūrās.

Projektā noteikts līgumpušu atbildības sadalījums, nosakot, ka NATO gaisa patrulēšanas misiju lidojumi tiek veikti, lai miera laikā saglabātu NATO kopējās gaisa telpas integritāti, identificējot neidentificētus lidojošus objektus un veicot tālākas darbības atbilstoši NATO standarta operāciju procedūrām.

Projektā noteikts, ka Igaunijas, Latvijas un Lietuvas gaisa satiksmes kontroles institūcijas ir atbildīgas par gaisa satiksmes vadības pakalpojumu sniegšanu attiecīgajā lidojuma informācijas reģionā. Sniegtajiem gaisa satiksmes vadības pakalpojumiem ir jāatbilst Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas gaisa telpas klasifikācijai.

Projekts paredz, ka NATO gaisa telpas patrulēšanas misijas lidojumiem ir augstākā prioritāte Baltijas valstu gaisa telpu izmantošanā pār citiem gaisa kuģiem, izņemot gaisa kuģus, kas atrodas ārkārtas stāvoklī.

NATO gaisa telpas patrulēšanas misijas lidojumi tiek veikti tādā veidā, lai pēc iespējas mazāk ierobežotu vai nodarītu kaitējumu citiem gaisa kuģiem. Projektā tiek atrunātas arī nepieciešamās darbības un procedūras rīcībai ārkārtas gadījumos un īpašos apstākļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu