Stepaņenko no 1.marta vairs nedrīkst piedalīties Saeimas «Saskaņas» frakcijas sēdēs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Partijām «Saskaņa» un «Gods kalpot Rīgai», šķiet, radušās domstarpības par kādas deputātes darbu Saeimā. «Saskaņas» deputātus nav apmierinājusi parlamentārietes Jūlijas Stepaņenko uzstājība tikumības jautājumā. Deputāte ļoti prasījusi stingru pozīciju Stambulas konvencijas noliegšanā. Neguvusi atbalstu, dusmojusies, gājusi pie citām partijām, svētdien vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Saeimas «Saskaņas» frakcijas deputāte Jūlija Stepaņenko ir vienīgā partijas «Gods kalpot Rīgai» pārstāve parlamentā.

Šajā partijā ir arī viņas vīrs, Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Deputāte ir reizē arī uzņēmēja «Gods kalpot Rīgai» priekšsēdētāja Andra Amerika vadītajā Rīgas brīvostā.

Ostas publiski pieejamā informācija liecina, ka privātpersona Jūlija Stepaņenko saimnieciskajai darbībai īrē zemi brīvostā.

Plašāk deputāte ir zināma ar savu stingro nostāju tikumības jautājumā. Kopā ar Nacionālās apvienības deputātu Imantu Parādnieku viņa centās panākt, lai izglītības iestādēs aizliegtu materiālus, par kuru tikumību varētu būt šaubas. Atbalstu deputāte meklējusi arī pie Reģionu apvienības deputātes Ingas Bites. Par tikumības jautājumiem Stepaņenko runājusi arī gandrīz katrā «Saskaņas» frakcijas sēdē, taču vairs ne pēdējo mēnešos - «Nekā personīga» novērotais liecina, ka

aprīlī un maijā Jūlijas Stepaņenko Saeimas frakciju sēdēs nav bijis - no 1.marta viņa vairs nedrīkst piedalīties Saeimas «Saskaņas» frakcijas sēdēs.

Bijis tā, ka frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs ilgi pacietis Stepaņenko centienus uztiept savu dienaskārtību un pārrunas ar politiskajiem konkurentiem, taču

vadzis vienreiz lūzis un Stepaņenko palūgts vairs uz frakciju sēdēm nenākt.

«Mums ir vienošanās, kuru parakstījuši Ušakovs ar Ameriku. Par sadarbību starp divām partijām - «Gods kalpot Rīgai» un «Saskaņa». Šī vienošanās paredz īpašu kārtību, ņemot vērā atšķirīgas programmas,» žurnālistiem pauda Urbanovičs, taču noliedz, ka tām būtu atšķirīgas programmas.

Deputāte joprojām ir «Saskaņas» Saeimas frakcijas priekšsēdētāja biedre un par to saņem piemaksu pie deputāta algas, taču

tagad viņai par katru jautājumu, kur vēlas «Saskaņas» atbalstu, jāiet uz pārrunām pie Urbanoviča.

Šī kārtība atrunāta speciālā līgumā, kuru Stepaņenko dēļ 1.martā parakstījuši «Saskaņas» priekšsēdētājs Nils Ušakovs un Stepaņenko partijas «Gods kalpot Rīgai» vadītājs Andris Ameriks. Līgums nosaka, ka abas partijas par Saeimas un Rīgas domes jautājumiem lemj atsevišķi.

Partijas «Gods kalpot Rīgai» priekšsēdētājs Andris Ameriks pauda: «Tātad Jūlijai Stepaņenko ir tiesības uz savu viedokli. Un tas skar šo te Stambulas konvenciju vai, teiksim, tas skar kādus citus sociālos vai izglītības jautājumus. Un Jūlija Stepaņenko nāk uz mūsu «Gods kalpot Rīgai» valdi un, teiksim, pauž savu viedokli, saskaņo.» Lai gan Rīgas domē divas frakcijas bijušas vienmēr, Saeimā tās darbojušās kā viena un «Gods kalpot Rīgai» politiķi iekļāvušies «Saskaņas» frakcijā. Tomēr Ameriks atkārto: «Es teiktu vēlreiz, ka ir divas partijas un abu partiju priekšsēdētāji parakstīja šādu vienošanos, ņemot vērā, ka Saeimā nevar jebkurā gadījumā izveidot divas frakcijas, pat ja arī to gribētu.»

Deputāte savu atbīdīšanu no lemšanas «Saskaņas» frakcijā uztver sāpīgi.

Viņa pat tur aizdomās Jāni Urbanoviču par šīs tēmas iznešanu no virtuves, taču pretdarboties neplāno. Kā vadītāji lēmuši, ar to dzīvos tālāk.

«Savā ziņā tas ir diezgan bēdīgi. Bet es neesmu tas cilvēks, kas tagad vēlēsies kaut kādu konfliktu. Man nav saprotams arī šā sižeta mērķis. Tāpēc nu mēs varam sadzīvot arī ārpus šīm te frakcijas sēdēm, es domāju, ka nekādas problēmas tas neradīs,» sacīja Stepaņenko.

Viņai esot grūti pateikt, kāpēc šāds lēmums bijis nepieciešams. «Jo es godīgi piedalos visos kopīgos pasākumos, es arī piedalījos frakcijas sēdēs. Izstrādāju priekšlikumus, kurus atbalstīja arī mani kolēģi, piedalījos arī visās nepieciešamajās sēdēs un komisiju sēdēs. Tā kā nu es esmu aktīvs deputāts, kas mēģina gūt labumu saviem vēlētājiem,» teica Stepaņenko.

Andris Ameriks visā cenšas saskatīt pozitīvo. Jūlija Stepaņenko tagad varēs būt pamanāmāka, atšķirsies no pelēkās «Saskaņas» deputātu masas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu