Abramova rebes Centrāltirgū: Pieņem dāvanas no iepirkumu konkursa dalībnieka

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Rīgas Centrāltirgus vadītājs Anatolijs Abramovs, kurš apsūdzēts korupcijā un atstādināts no amata, pēc Tiesībsargājošo iestāžu savāktās informācijas, no firmas «Dezinfa» personiskām vajadzībām pieņēmis degvielas karti, ļaujot uzņēmumam uzvarēt Rīgas Centrāltirgus iepirkumā par kaitēkļu iznīdēšanu, svētdien vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Abramovs no SIA «Dezinfa» pieņēmis degvielas karti, ļaujot uzņēmumam uzvarēt Rīgas Centrāltirgus iepirkumā par kaitēkļu iznīdēšanu. Izgaismoto gadījumu var vērtēt kā visai nenozīmīgu, taču Rīgas Centrāltirgus apgroza prāvus naudas līdzekļus - 7 miljonus gadā -, un tas ir nozīmīgs instruments pie varas esošajiem Rīgas domē. Centrāltirgus tērē iespaidīgas summas reklāmai un mārketingam, un pie viena tas nodrošina reklāmu arī galvaspilsētas varas partijām.

Korupcijā apsūdzētais Abramovs kā padomnieks turpina piedalīties uzņēmuma darbībā un ir zināms kā sens «Saskaņas» līdera Jāņa Urbanoviča biznesa partneris.

Pagājušā gada pavasarī Rīgas Centrāltirgus izsludināja iepirkumu par žurku un citu kaitēkļu iznīdēšanu. Iepirkuma cena - gandrīz 23 000 eiro. Šādus pakalpojumus sniedz vairākas firmas, un konkurence ir gana liela.

Pie pasūtījuma tika firma «Dezinfa». KNAB uzskata, ka tas noticis ar Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētāja Anatolija Abramova gādību. Pēc tiesībsargu domām,

Abramovs palīdzējis sagatavot dokumentus iepirkumam, bet par to «Dezinfa» darbinieks Abramovam esot pateicies ar firmas degvielas karti,

ko Abramovs arī izmantojis. Šogad 18.maijā prokuratūra tirgus vadītājam uzrādīja apsūdzību par kukuļņemšanu.

Abramovs šīs apsūdzības uzskata par nepamatotām un «zināmā mērā interesantām».

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizliedza Abramovam turpmāk būt valdes priekšsēdētājam, taču

viņa vietā jaunu cilvēku pašvaldības uzņēmuma vadībā nemeklēja, bet Abramovam radīja speciālu amatu

– valdes padomnieks. Kā nesen novēroja «Nekā personīga» Abramovs piedalās Centrāltirgus valdes sēdēs kā pilntiesīgs tās dalībnieks. Rīgas mēram Nilam Ušakovam neesot iebildumu par Abramova darbu, un viņš vēloties, lai viņš pabeidz iesākto - tirgus laukumu bruģēšanu un kanālmalas sakārtošanu.

Rīgas Centrāltirgus ir ar pluszīmi strādājošs pašvaldības uzņēmums, tā apgrozījums pēdējos gadus ir 7 miljoni eiro, peļņa - vairāki simti tūkstoši. Lielas summas pašvaldības uzņēmums tērē reklāmai medijos – šogad 178 tūkstošus eiro. Laikrakstos, kur ievietota tirgus reklāma, pamanāmas ir slavinošās publikācijas par Rīgā valdošajām partijām «Saskaņu» un «Gods kalpot Rīgai».

Abramovs ir bezpartejisks. Bet zināms, ka,

«Saskaņai» nākot pie varas Rīgā, šai amatā viņu rekomendēja «Saskaņas» līderis, Saeimas deputāts Jānis Urbanovičs.

Abramovs skaidro: «Mēs bijām pazīstami kā klients ar savu juristu, un mēs tos jautājumus risinājām. Mūsu kopīgās saimnieciskās darbības starts bija kopīgs uzņēmums, kuru mēs kopā nodibinājām. Līdz ar to kopdarbība ir ar senām saitēm, līdz ar to nav iespējams saraut un aizmirst, tur nav nekā īpaša.»

Abramovs savulaik kā jurists palīdzēja Urbanoviča un vēl triju Krievijas pilsoņu dibinātajai firmai «Eiro reģions», kas plānoja celt Latvijā atpūtas kompleksu.

Abramova māsa Iveta Metule ir rīkotājdirektore kādā citā Urbanoviča firmā - «Tiesisko pētījumu centrs».

Uzņēmums, kas sniedz biznesa konsultācijas, aktīvu saimniecisko darbību patlaban neveic. Neskatoties uz to,

pirms trim gadiem Valsts ieņēmumu dienests nācis pretī šai firmai un dzēsis 13 tūkstošus lielos nodokļu parādus.

Urbanovičs, saka, ka ir īpašnieks šajā uzņēmumā tikai uz papīra un par firmu tagad neko nezina. Viņš arī nepazīstot uzņēmuma rīkotājdirektori un nezinot, ka viņa ir Abramova māsa, - viņš ar šo jautājumu nenodarbojoties.

Līdzīgi kā Ušakovs, Urbanovičs cer, ka Abramovu skārušās ķibeles atrisināsies .

Viņš par partijas lietām ar Abramovu nerunājot. Tam tagad esot cits darba devējs.

«Es esmu rekomendējis viņu ieņemt šo amatu, kuru viņš, es nezinu, ir zaudējis vai nav zaudējis Centrāltirgū. Es to darīju, jo viņu pazīstu. Zinu, ka viņš ir gana spītīgs un gudrs, ko nenožēloju,» saka Urbanovičs.

Rīgas Centrāltirgū darbu atraduši daudzi saskaņieši.

Valdē ir Rīga domes deputāte Tatjana Lukina. Par pašvaldības uzņēmuma tēlu rūpējas Ivars Jakovels, «Saskaņas» deputāts Jelgavas domē. Apsaimniekošanas nodaļas vadītājs ir bijušais Saeimas deputāts Aleksandrs Sakovskis, kuru 12. Saeimā neievēlēja.

Par Rīgas Centrāltirgus Juridiskās daļas vadītāju strādā Māris Skudra, kurš iepriekš no partijas saraksta kandidējis parlamenta vēlēšanās. Transporta daļu vada Jurijs Pudovs, bet «Saskaņas» pārstāve Tamāra Jermakova ir Gastronomijas paviljona vadītāja.

No rudens Rīgas Centrāltirgū strādā arī «Saskaņas» Rīgas domes deputāte Svetlana Savicka, kuras dzīvesbiedrs Vladimirs Telešs bija spiests atstāt darbu citā pašvaldības uzņēmumā «Rīgas namu pārvaldnieks», kad atklātībā nāca ziņas, ka viņš tiesāts par slepkavību un zādzību.

Rīgas Centrāltirgus nevēlējās atklāt, kāda ir minēto darbinieku alga,

vien precizēja, ka samaksu ietekmē padarītais.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu