Aizturēto imigrantu ēdienkarti saskaņos arī ar viņu reliģisko pārliecību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Valsts robežsardze sagatavojusi jaunas uztura normas Latvijā notvertajiem un aizturētajiem nelegālajiem robežšķērsotājiem, cita starpā ievērojot arī atšķirīgos ēšanas paradumus, kādi ir dažādu reliģiju pārstāvjiem, svētdien vēstīja raidījums «LNT Ziņu TOP 10».

Valsts robežsardzē skaidro, ka līdzšinējie vadības noteikumi stājās spēkā pirms sešiem gadiem un ir novecojuši. Par jaunajiem noteikumiem valdība varētu lemt jūnijā.

Dienas uztura normā ir iekļauta maize, siers, olas, gaļa, zivis, dārzeņi, svaigi un žāvēti augļi, kā arī daudzi citi produkti. Lai pabarotu aizturētos imigrantus ar veselīgu un sabalansētu uzturu, pavāru rīcībā kopumā ir 39 produkti.

Noteikumi paredz, ka jāgatavo četras dažādas maltītes. Līdztekus dienas uztura pamatnormai atsevišķas normas ir grūtniecēm, hroniskiem slimniekiem un veģetāriešiem.

Pienākums ievērot veģetāriešu prasības ir viens no jaunumiem un, ēdienkartē tiks ņemti vērā arī produkti, ko aizturētie nelieto saskaņā ar viņu reliģisko pārliecību.

«Tās ir tās nianses, kas ir ņemtas vērā. Arī tajā skaitā iespējamās reliģiskās piederības, kuras šiem cilvēkiem ir, lai būtu lielākas iespējas mainīt šos pārtikas produktus, piemēram, atkarībā no viņu reliģiskās pārliecības,» raidījumam komentēja Valsts robežsardzes Atgriešanas un patvēruma meklētāju lietu nodaļas priekšnieks Mareks Hoņavko.

Jaunums ir arī speciālā uztura norma, kas paredzēta gadījumos, kad aizturētos imigrantus nevar nodrošināt ar siltu ēdienu,

piemēram, konvojējot no aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centra «Daugavpils» uz Rīgu.

Tajā ir ūdens, banānu čipsi un auzu pārslu cepumi ar rozīnēm.

Pēc Hoņavko norādītā, šādi produkti izvēlēti, lai nodrošinātu attiecīgu kaloriju daudzumu, bet ņemts vērā arī glabāšanas termiņš. Produkti izvēlēti, saskaņojot ar Veselības ministriju.

Raidījums vēsta, ka jaunajās normās ir ņemti vērā ekspertu ieteikumi, tostarp starptautiskās konvencijas un direktīvas, Pasaules veselības organizācijas rekomendācijas un arī padomi no grāmatām par bērnu uzturu. Tāpat tie saskaņoti ar noteikumiem par uztura normām ieslodzītajiem, kas ir gandrīz identiski.

Arī ieslodzītajiem pienākas banānu čipsi un auzu pārslu cepumi ar rozīnēm, ja nav iespējams nodrošināt siltu maltīti.

Ēdienkarte arvien tiekot aktualizēta, piemēram, izveidojot ēdienkarti ieslodzītajiem, kuri atsakās no gaļas un zivs produktiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu