DP nekomentē Krievijas specdienestu izrādīto interesi par bijušajiem čekistiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Operatīvās darbības interesēs Drošības policija (DP) neatklāj, cik gadījumus ir konstatējusi, kad pagājušā gadā Krievijas specdienesti izrādījuši interesi par Latvijā dzīvojošajiem bijušajiem PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) darbiniekiem.

DP arī nekomentēja, vai bijušie VDK darbinieki sadarbojās ar Krievijas specdienestiem un vai šīs sadarbības rezultātā bijušajam čekistiem bija jāatbild likuma priekšā.

DP gan norāda, ka drošības iestāde pēc nepieciešamības var pārbaudīt, cik bijušo VDK darbinieku Latvijā dzīvo.

DP savā pagājušā gada darbības pārskatā norādījusi, ka pērn joprojām galvenos pretizlūkošanas riskus Latvijā radīja Krievijas specdienesti - Federālais drošības dienests (FSB), Ārējās izlūkošanas dienests (SVR), kā arī Krievijas Bruņoto spēku ģenerālštāba Galvenā pārvalde (GU). Pagājušajā gadā darbību Latvijā turpināja arī citu ES un NATO neietilpstošo valstu izlūkdienestu pārstāvji, taču viņu aktivitāte, salīdzinot ar Krievijas specdienestu darbību intensitāti, un radītie riski Latvijas drošībai bija salīdzinoši zemi.

DP vērtējumā pagājušajā gadā Krievijas specdienestu izlūkošanas aktivitāšu intensitāte pret Latviju saglabājās iepriekšējā līmenī. Nozīmīgākās izlūkošanas aktivitātes pret Latviju izvērsa FSB, kas varētu būt saistīts ar FSB kā izlūkdienesta lomas palielināšanos. Vienlaikus ar informācijas iegūšanas aktivitātēm pārskata periodā Krievijas specdienesti turpināja veidot ietekmes pozīcijas Latvijā, kā arī organizēt informācijas operācijas pret mūsu valsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu