Ģimenes ārsti, mākslas un mūzikas skolu pedagogi protestē pie valdības ēkas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/TVNET

Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) šodien Ministru kabineta sēdes laikā no plkst. 11.30 līdz 12.30 pie valdības ēkas rīkoja protesta akciju, pieprasot «tūlītēju rīcību» vairāku aktuālu problēmu risināšanā, pretējā gadījumā neizslēdzot iespēju apspriest veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) demisijas pieprasīšanu. Vienlaikus pie valdības piketēs arī mākslas un mūzikas skolu pedagogi, pieprasot vienlīdzīgu attieksmi no valdības puses pret mākslas un mūzikas skolu pedagogiem.

Kā novēroja TVNET, ģimenes ārstu piketā piedalījās aptuveni 50 cilvēku, nedaudz vairāk ir kultūras darbinieku. Ārsti izvietojušies pie Ministru kabineta durvīm, bet kultūras darbinieki - alejā iepretim valdības ēkai.

Viena no jaunietēm, kura piedalījās piketā, TVNET norādīja, ka mūziku izvēlējusies kā savu nākotnes karjeru, tāpēc, lai panāktu to, ka pēc mācību beigšanas viņa varētu saņemt adekvātu atalgojumu, lai segtu savus izdevumus, nolēmusi piedalīties akcijā.

Vairāki kultūras darbinieku piketa dalībnieki bija paņēmuši līdzi mūzikas instrumentus, taču tos spēlēja slikti, acīmredzot, tādā veidā norādot, ka par niecīgu samaksu iespējams saņemt vien sliktas kvalitātes skaņdarbus.

Piketa dalībniekiem līdzi bija arī plakāti ar dažādiem saukļiem. Mākslas un mūzikas skolu pedagogu plakāti vēsta «Ministri aiziet, mūzika paliek», «KM maksā tikai 70% no algām», savukārt ārsti ar plakātu palīdzību uzdod jautājumus: «Kurš ārstēs jūsu bērnus?», «Kāda ir jūsu veselības polise?»

Kā ziņots, Ģimenes ārstu protesta akcijas mērķis ir pievērst ne tikai politiķu, bet arī sabiedrības uzmanību, akcentējot, ka nozares problēmas neattiecas tikai uz tiem, kas tajā strādā.

«Vēlamies panākt to, lai valdība, Saeima un sabiedrība sadzird par problēmām veselības aprūpes sistēmā, un motivēt uz rīcību atbilstoši problēmu būtībai. Prasām tūlītēju rīcību nevienlīdzības mazināšanai veselības aprūpes pieejamībā. Prasām tūlītēju rīcību nevienlīdzīgas samaksas novēršanai par vienu un to pašu darbu,» iepriekš uzsvēra Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) vadītāja Sarmīte Veide.

Savukārt Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas (LKDAF), Latvijas Mākslas skolu skolotāju asociācijas (LMSSA) un Latvijas Mūzikas izglītības iestāžu asociācijas (LMIIA) piketa mērķis ir atbalstīt Kultūras ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) prasību kultūrizglītības skolu finansēšanai, kā arī piketā tiks pieprasīta vienlīdzīga attieksme no valdības puses pret mākslas un mūzikas skolu pedagogiem, aģentūru LETA informēja LKDAF priekšsēdētājs Aldis Misēvičs.

LKDAF informē, ka pēc 11.maija tikšanās ar kultūras ministri Daci Melbārdi (VL-TB/LNNK) un izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski (V) par pedagogu darba samaksas jauno modeli un kultūrizglītības skolu vietu tajā joprojām nav skaidrības par šīs jomas finansējuma avotiem.

Kultūras ministrija ir otrā aiz IZM, kuras padotībā un pārraudzībā ir liels izglītības iestāžu tīkls, kas nodrošina kultūrizglītības pakalpojumu visos izglītības līmeņos.

Nosūtītas arī vēstules Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), rosinot viņu rīkot tikšanos ar kultūras, kā arī izglītības un zinātnes ministru, pieaicinot mākslas un mūzikas skolu asociāciju pārstāvjus. Tāpat kopā ar LMSSA un LMIIA nosūtīta vēstule Kučinskim ar prasību tikties un pārrunāt mākslas un mūzikas skolu finansējuma modeli.

LKDAF uzskata, ka ir pēdējais laiks pieņemt lēmumu, jo līdz jaunajam mācību gadam ir palikuši tikai trīs mēneši.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu