Debates: Vai jāatvieglo nepilsoņiem pilsonības iegūšana?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Latvijā ir aptuveni 250 tūkstoši pastāvīgo iedzīvotāju, kuriem nav ne Latvijas, ne kādas citas valsts pilsonības. Taču interese par pilsoņa statusa iegūšanu ir izteikti zema - pērn naturalizācijas kārtībā to ieguvis tikai 971 cilvēks. Tas ir aptuveni 20 reižu mazāk nekā 2005.gadā.

Diskutē Ilmārs Latkovskis (NA) un Boriss Cilēvičs («Saskaņa»). Balso un komentē TVnet sadaļā Debates!

TVNET Debates

Pēdējās nedēļās atkal aktualizēts jautājums par iespēju padarīt naturalizācijas procesu vieglāku. Vai valstij būtu vēl vairāk jānāk pretim saviem nepilsoņiem? Vai kaut kas jāmaina naturalizācijas procesā?

Lielais nepilsoņu skaits kaitē valsts starptautiskajai reputācijai un ir šķērslis saliedētai sabiedrībai, uzskata «Saskaņas» deputāts Boriss Cilevičs. «Ja ievērojama daļa pastāvīgo iedzīvotāju un nodokļu maksātāju ir izslēgta no lēmumu pieņemšanas procesa, turklāt pat pašvaldību līmenī, tas iedragā demokrātiskās līdzdalības mehānismus - neatkarīgi no šādas situācijas cēloņiem,» raksta Cilevičs. Viņa partijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Urbanovičs nesen pārsteidza, sūdzoties par nepilsoņu situāciju ASV prezidentam Barakam Obamam.

Pretējās domās ir Ilmārs Latkovskis no Nacionālās apvienības. Viņš jautā - ko vēl var atvieglot, jo nepilsoņiem ir tiesības un nav nepārvaramu nosacījumu naturalizēties. Deputāts arī uzsver motivācijas jautājumu, proti, ir pareizi, ka cilvēkam jāsaņemas nokārtot naturalizācijas formalitātes tā vietā, lai nodotos «subjektīvai aizvainojuma sajūtai, kas bieži vien tiek piespēlēta no malas».

Latkovskis arī norāda uz lielas nepilsoņu daļas nevēlēšanos iegūt Latvijas pilsonību - to apliecina dažādas aptaujas. Savukārt Cilevičs biedē ar potenciālu «simtiem tūkstošu Krievijas pilsoņu parādīšanos Latvijā», kas varot kļūt par nacionālās drošības jautājumu. Viņš norāda uz tendenci daļai nepilsoņu izvēlēties Krievijas, nevis Latvijas pilsonību, - pagaidām tā neesot pārāk populāra izvēle, bet ātri varot par tādu kļūt.

Kā domājat jūs - vai valstij vēl vairāk nepilsoņiem jāatvieglo pilsonības iegūšana? Piedalieties, balsojot un komentējot TVnet sadaļā Debates šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu