Ārzemju studenti Latvijas augstskolām gadā samaksājuši € 28 miljonus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Ārvalstu studenti 2015./2016.studiju gadā Latvijas augstskolām samaksājuši 28 miljonus eiro studiju maksas, liecina domnīcas «Certus» veiktais pētījums par augstākās izglītības eksporta lomu Latvijas tautsaimniecībā.

Augstskolās studē 5458 ārvalstnieku, vidēji studiju maksa lēsta 5136 eiro apmērā. Aprēķināts, ka viena studenta tēriņi mācību gada laikā sasniedz 12 264 eiro, no kuriem 3432 par mājokli, 5136 studiju maksā, bet 3696 vēl par citiem izdevumiem.

Pētnieki norāda, ka starptautiskie studenti rada un stimulē pieprasījumu pēc mājokļu, ēdināšanas, izklaides, tirdzniecības un tūrisma pakalpojumiem. Aprēķinot augstākās izglītības pievienoto vērtību, kopējā ietekme uz Latvijas tautsaimniecību aplēsta 148 miljonu eiro apmērā jeb 0,61% no IKP. Tiešais devums lēsts 73 miljonu eiro apmērā, bet netiešais vēl 75 miljoni eiro.

«Mūsu veiktais pētījums liecina, ka augstākā izglītība ir joma ar nozīmīgu ekonomisko potenciālu, augstu pievienoto vērtību un vairs nav tikai patērējoša nozare,» komentē «Certus» pētījuma autors, Latvijas Universitātes asociētais profesors Daunis Auers.

Tūkstoš jaunu ārvalstu studentu gadā nozīmētu 27 miljonu eiro pienesumu Latvijas tautsaimniecībai.

Pētījumā iegūtie dati liecina, ka ārvalstu studentu ciemiņi gada laikā, viesojoties Latvijā, iztērē 6,1 miljonu eiro. Studējot Latvijā, desmit ārvalstu studenti nodrošina 2,7 darba vietas. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, ārvalstu studentu radītie tiešie nodokļu ieņēmumi studiju gada laikā ir 20 miljonu eiro apmērā.

Pētnieki norāda, ka, lai attīstītu esošo nozares potenciālu, nepieciešama efektīva sadarbība ar valsti, tajā skaitā iespējai ātri un efektīvi izskatīt studentu vīzu pieteikumus, izglītības ministrijai un Rīgas pašvaldībai jādomā par kopmītņu remontu vai būvniecību, jāpilnveido interneta vietne «www.studyinlatvia.lv», lai interesenti varētu pieteikties studijām, atrast mājokli un risināt citus jautājums pirms studiju uzsākšanas.

Dati par ārvalstu studentiem Latvijā ir iegūti domnīcas «Certus» pētījuma «Augstākās izglītības eksporta ekonomiskā nozīme un ietekme Latvijā» ietvaros, kura laikā aptaujāja arī 848 respondentus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu