ASV tanku iznīcinātāji Latvijā veiks zemos lidojumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV militārās lidmašīnas - tanku iznīcinātāji «A-10 C» - jūnijā Vidzemē, Zemgalē un Latgalē plāno veikt zemos lidojumus, aģentūra LETA noskaidroja Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Tie būs specifiski militāri taktiskie militārās aviācijas lidojumi, kuri ir nepieciešami, lai to piloti varētu uzturēt kvalifikāciju un atbilstošas spējas, kas nepieciešamas kaujas un citu lidojumu veikšanai.

Zemie lidojumi Latvijas gaisa telpā notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to militāro gaisa kuģu radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumiem.

Zemos lidojumus Latvijas gaisa telpā lidmašīnas veic ne zemāk par 61 metru virs pārlidojamās virsmas vai lidojumiem potenciāli bīstamiem objektiem, kas atrodas ne tuvāk par 150 metriem no lidojuma maršruta, ar ātrumu, kas nepārsniedz 475 mezglus. Visi militārās aviācijas gaisa kuģi, veicot zemos lidojumus, nelido augstāk par 610 metriem virs pārlidojamās virsmas.

Zemos lidojumus Latvijas gaisa telpā veic noteiktā gaisa telpas struktūras elementā jeb zemo lidojumu zonā un diennakts gaišajā laikā, tos sākot ne agrāk kā plkst.8 un pabeidzot ne vēlāk kā plkst.18 pēc vietējā laika. Tos veic ne vairāk kā četri gaisa kuģi vienā grupā, un laika intervāls starp grupām ir ne mazāks par 30 sekundēm.

Latvijas gaisa telpā aizliegts veikt zemos lidojumus ārpus zemo lidojumu zonas un ilgāk par trīs stundām, kā arī brīvdienās un valsts noteiktās svētku dienās un laika apstākļos, kas ir nepiemēroti gaisa kuģu vizuālo lidojumu veikšanai, zemos lidojumus aizliegts veikt virs apdzīvotām vietām, kurās ir vairāk nekā 5000 iedzīvotāju, kā arī lidlaukiem un lidlauku satiksmes zonām.

NBS sniegtā informācija liecina, ka lidojumi paredzēti 13., 14., 15., un 16.jūnijā. Tos veiks laikā no plkst.15 līdz 18. Lidojuma zonas paredzētas Vidzemē, Zemgalē un Latgalē.

«A-10» tika izstrādātas 70.gados sauszemes spēku atbalstam Eiropā pret PSRS tankiem un bruņutransportieriem. Lai arī reaktīvās lidmašīnas var nest dažādas bumbas un raķetes, tās ir labāk pazīstamas ar savu priekšgalā iemontēto septiņu stobru 30 milimetru Getlinga ložmetēju, kas izšauj gandrīz 4000 ložu minūtē.

LETA jau ziņoja, ka pērn vasarā tanku iznīcinātāji «A-10 Thunderbolt» veica zemos lidojumus Latvijas gaisa telpā. Tā bija pirmā reize, kad sabiedroto iznīcinātāji veica zemos lidojumus ārpus Ādažu poligona gaisa telpas.

Kā toreiz norādīja Aizsardzības ministrija, Krievijas rīcība Ukrainā ir kardināli mainījusi drošības situāciju Eiropā un pasaulē, tāpēc Latvijai ir īpaši svarīgi stiprināt sadarbību ar NATO dalībvalstīm. Apliecinot NATO atbalstu, vairākas dalībvalstis ir nosūtījušas papildu lidaparātus patrulēšanai alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm, kā arī dalībai militārās mācībās.

Diskutējot par to, kā iespējami efektīvāk stiprināt Baltijas valstu drošību, ir skaidrs, ka viens no galvenajiem priekšnoteikumiem ir reāliem apstākļiem tuvi mācību vingrinājumi, tostarp arī ar dažāda veida militārajiem gaisa kuģiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu