Austrumu slimnīcas mediķu korupcijas lietā daļa liecinieku jau miruši

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Kamēr veselības ministra Gunta Belēviča (Zaļo un zemnieku savienība) ārstēšanās lietu aicina izmeklēt pēc iespējas ātrāk, cita lieta par līdzīgu rindas apiešanu jau nonākusi prokuratūrā. Un tā ir lieta 17 sējumos, kuras pilnīgu izskatīšanu apgrūtina fakts, ka daļa liecinieku jau ir miruši, ceturtdien vēstīja LTV «Panorāma».

Tā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas prokuratūras prokurore Dace Kunce komentē savu šīs vasaras smagāko darbu – krimināllietu pret septiņiem Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) medicīnas darbiniekiem, kuriem jau celtas apsūdzības prettiesiska labuma gūšanā un organizēšanā.

Apjomīgā darba dēļ prokurore no citiem darbiem atbrīvota.

Prokurore Dace Kunce rāda apjomīgo lietu, kurai viņa veltīs nākamos mēnešus. Šajos sējumos ir lietas materiāli par faktu, kā četri ārsti un divas māsas spēja apiet Rīgas Austrumu slimnīcas izstrādāto sistēmu un veikt magnētiskās rezonanses izmeklējumus slimniekiem, apejot oficiālo rindu un kasi. Tiesa, ne visi izmeklējumu saņēmēji vairs var liecināt par notikumiem pirms pusotra un diviem gadiem.

«Citi neatceras, citi ir maksājuši, citi ir miruši. Jā, tie ir onkoloģiskie pacienti, tur jau ir tā sāpe,»

stāsta prokurore.

Apsūdzības uzrādītas četriem ārstiem par kukuļu jeb neatļauta labuma gūšanu, divām māsām par organizēšanu un amatpersonai.

«Nu, nevar nemanīt. Tā ir mana pārliecība, un es ceru, ka mēs pierādīsim. Ka vajadzēja redzēt un redzēja, ka sistēma tiek apieta,» teica Kunce.

Apjomīgās lietas dēļ prokurore atbrīvota no citiem darbiem, lai gan iesāktās lietas ir jāpabeidz. «Tā lieta ir apjomīga. Visiem ir aizstāvji, bet es esmu viena pret,» atzina prokurore.

Mediķu vārdi pagaidām netiek atklāti.

Lai gan krimināllikuma panti ir bargi un paredz pat piecu gadu ilgu cietumsodu, prokurore atzīst -

ja apsūdzētie vainu atzīs, iespējams slēgt vienošanos. Ja sods būs piespiedu darbs vai naudas sods, lieta var tiesā arī nenonākt.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosināja sākt kriminālvajāšanu pret septiņiem RAKUS medicīnas darbiniekiem par prettiesiska labuma pieprasīšanu un pieņemšanu.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka vairāki medicīnas darbinieki, izmantojot savas pilnvaras, personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās par magnētiskās rezonanses izmeklējumu nodrošināšanu, apejot noteikto rindas kārtību, pieprasīja un pieņēma prettiesisku labumu no pacientiem.

Prokuratūra šajās dienās nolēma septiņus RAKUS mediķus saukt pie kriminālatbildības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu