Naudas trūkuma dēļ daudzās IeM būvēs nav ierīkotas ugunsaizsardzības sistēmas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Naudas trūkuma dēļ daudzas Iekšlietu ministrijas (IeM) iestāžu ēkas nav aprīkotas ar ugunsaizsardzības sistēmām. Šim nolūkam IeM vajagot papildu 1,5 miljonus eiro, taču valdība pagaidām neplāno lemt par šādas summas piešķiršanu minētajam mērķim.

Minimālo ugunsdrošības prasību nodrošināšanai, ierīkojot ugunsaizsardzības sistēmas IeM būvēs, ministrijai esot nepieciešami papildu finanšu līdzekļi 1 504 240 eiro apmērā. Jautājums par IeM nepieciešamo papildu finansējumu tiks izskatīts, lemjot par tuvāko gadu valsts budžetiem, teikts IeM ziņojumā, kuru otrdien, 21.jūnijā, uzklausīs valdība.

Ministru kabineta noteikumos ir paredzētas minimālās ugunsdrošības prasības būvēm un to elementiem. Saskaņā ar noteikumiem būves ir jānodrošina ar ugunsaizsardzības sistēmām, tostarp, automātiskajām balss ugunsgrēka izziņošanas sistēmām un ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmām.

Īstenojot IeM nekustamo īpašumu vienotas pārvaldīšanas koncepciju, Nodrošinājuma valsts aģentūrai (NVA) pārņemot pārvaldīšanā nekustamos īpašumus no IeM padotības iestādēm, tika konstatēts, ka lielākajā daļā būvju nav nodrošinātas minimālās ugunsdrošības prasības un tās nav aprīkotas ar ugunsaizsardzības sistēmām.

Valsts kontrole iepriekš IeM aicināja veikt nepieciešamos pasākumus, lai valstī tiktu izstrādāta un īstenota mērķorientēta rīcībpolitika ugunsdrošības jomā, iespēju robežās paredzot visu valstī esošo resursu iesaisti.

NVA ar pieejamo finansējumu kopš 2014.gada ir veikusi daļēju būvju aprīkošanu ar balss un ugunsgrēka atklāšanas sistēmām.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), veicot ikgadējās pārbaudes aģentūras pārvaldībā esošajās būvēs, ir norādījis uz nepilnībām ugunsdrošības prasību ievērošanā, kā arī uz ugunsaizsardzības sistēmu neesamību. Pašlaik budžetā piešķirtais finansējums ir nepietiekams, lai novērstu VUGD konstatētās nepilnības un ierīkotu ugunsaizsardzības sistēmas, nodrošinot noteikto ugunsdrošības pasākumu izpildi.

NVA veiktās apsekošanas rezultātā konstatēts, ka Rīgas un Zemgales sektorā ir 50 būves, kuras jāaprīko ar ugunsaizsardzības sistēmām, Kurzemes sektorā - 21 būve, Vidzemes sektorā tādas ir 26 būves, Ludzas sektorā - 14, bet Daugavpils sektorā - 24 būves.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu