OECD darba grupa pauž nopietnas bažas par KNAB darbību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupa Latvijas 2. fāzes novērtēšanas ziņojumā pauž nopietnas bažas par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbību.

(Pievienota 7.rindkopa.)

Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, ko otrdien valdība pieņēma zināšanai, norādīts, ka darba grupa aicinājusi Latvijas valdību turpināt atturēties no jebkādiem komentāriem par KNAB darbību, kas var radīt risku - radīt priekšstatu par politisko iejaukšanos KNAB darbā. Tāpat ziņojumā darba grupa norāda uz nopietnām bažām par KNAB īstenoto personālpolitiku, kuras rezultātā ir cietis KNAB izmeklēšanas darbs.

Latvijai būtu proaktīvāk jāizmeklē jebkuras aizdomas par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas gadījumiem, kā arī ar to saistītos noziedzīgos nodarījumus, piemēram, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana un grāmatvedības pārkāpumi. Ir nepieciešams pastiprināt minēto noziedzīgo nodarījumu apkarošanu, nodrošinot atbilstošas apmācības un ciešāku savstarpējo sadarbību starp tiesībsargājošām iestādēm un prokuratūru, pausts darba grupas atzinumā.

Kopumā Latvijas 2. fāzes ziņojumā Latvijai izteiktas 42 rekomendācijas, kuras paredz nepieciešamību veikt noteiktus grozījumus normatīvajos aktos, atsevišķu iestāžu iekšējo normatīvo aktu, procesu un vadlīniju nodrošināšanu, izveidošanu vai grozīšanu, kā arī apmācību veikšanu un noteiktu pasākumu un darbību īstenošanu vai atturēšanos no tām. Ziņojums paredz Latvijai sniegt mutisku ziņojumu par atsevišķu rekomendāciju īstenošanu oktobra darba grupas plenārsēdes laikā.

Savukārt par visām 2. fāzes novērtējumā izteiktajām rekomendācijām Latvijai ir jāsniedz rakstveida ziņojums 2017.gada oktobra darba grupas plenārsēdes laikā.

Valdība šodien lēma noteikt TM par atbildīgo institūciju informatīvā ziņojumā paredzēto uzdevumu un pasākumu izpildes koordinēšanā.

Kā papildināja tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) preses sekretārs Andris Vitenburgs, oktobrī Latvijai ir jāsniedz ziņojums par atsevišķu rekomendāciju izpildi, piemēram, par visaptveroša normatīvā regulējuma trauksmes cēlēju aizsardzībai izstrādi, pasākumiem, lai nodrošinātu proaktīvu ārvalstu amatpersonu kukuļošanas gadījumu izmeklēšanu, par trūkumu novēršanu KNAB personālpolitikā, par veiktajiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma grozījumiem, lai noteiktu KNAB priekšnieka atlaišanas pamatu un kārtību, sankciju palielināšanu par kukuļdošanu, starpniecību kukuļdošanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un grāmatvedības pārkāpumiem.

Kā ziņots, OECD Padome maija pirmajā pusē pieņēma lēmumu par Latvijas uzņemšanu organizācijā. Saeima 16.jūnijā galīgajā lasījumā akceptēja līgumu par Latvijas pievienošanos OECD.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu