Politologi: Viņķeles neizslēgšana no «Vienotības» bija loģiska, bet ķīviņi var atkārtoties

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

«Vienotības» lēmums neizslēgt Saeimas deputāti Ilzi Viņķeli no partijas ir bijis loģisks, bet nesaskaņas politiskā spēka iekšienē nākotnē var atkārtoties, uzskata aģentūras LETA aptaujātie politikas eksperti. Viņķeles neizslēgšana zināmā mērā ir kā uzticības kredīts viņai, un tas, vai nākotnē atkal neradīsies kādi konflikti, ir atkarīgs no tā, kā katrs uztver atbildību, pauda politikas eksperte Daina Bāra.

Viņa uzskata, ka partija šādu lēmumu ir pieņēmusi atbilstoši savai situācijai, tomēr šai bija jābūt partijas iekšējai lietai. «Tas ir partijas iekšējais jautājums. Ja partijā ir kādi pretēji viedokļi, tie ir jārisina savstarpējās sarunās, nevis publiski,» teica Bāra.

Gadījumā, ja savstarpējie ķīviņi starp partijas biedriem nerimsies, tas graus partijas prestižu. Līdz ar to ir jāpārdomā sava nostāja - vai grib graut partiju vai to pilnveidot, veidojot normālu diskusiju, uzskata eksperte.

Savukārt Filips Rajevskis šādu partijas lēmumu uzskata par loģisku tādam politiskajam spēkam, kas nav «tonusā». Pēc viņa domām, šādā situācijā no partijas nevar izslēgt cilvēkus, kuriem ir deputāta mandāts un balss Saeimā.

Šāds lēmums nav nekāds brīnums, jo partijas jaunais vadītājs Andris Piebalgs, uzstājoties partijas kongresā, uzsvēra, ka izslēgšana nav nepieciešama, atgādināja Rajevskis.

Tomēr politologs prognozē, ka ķīviņi partijā ir pierimuši tikai uz laiku, jo pretrunas un savstarpējā neapmierinātība «Vienotībā» nekur nepazūd. «Vienīgais, kas [to] var atrisināt, - popularitātes augšana, jo nebūs jāmeklē vainīgie,» sprieda eksperts. Pēc viņa teiktā, jaunais partijas priekšsēdētājs tika ievēlēts ar lielu cerību, ka izdosies uzlabot reitingus, un, ja tas nenotiks, atkal sāksies vainīgo meklēšana un dažādu soļu speršana no pašu politiķu puses, lai meklētu sev jaunu vietu situācijā, kad partija tiek vesta uz sadalīšanos, sprieda Rajevskis.

Partijas «Vienotība» valde šodien vienojās, ka Viņķele netiks izslēgta no politiskā spēka

Gan Viņķelei, gan Saeimas deputātei Lolitai Čigānei izteikts brīdinājums par partijas statūtu pārkāpumu, sacīja «Vienotības» priekšsēdētājs Andris Piebalgs.

Abām deputātēm izteiktais brīdinājums ietver arī norādījumu, ka nekoleģiāla rīcība turpmāk nav pieļaujama, norādīja Piebalgs. Valdes sēdē tika rosināta diskusija par amatu ieņemšanas ierobežojumiem, bet atbalstu šāds rosinājums neguva.

Partijas valde atbalstīja Piebalga ierosinājumu par brīdinājuma izteikšanu, kurš to uztver kā lielākas uzticības došanu viņam kā partijas priekšsēdētājam nosprausto mērķu sasniegšanai. Izvirzītie mērķi paredz «Vienotības» nostiprināšanos kā partijai un iekšējo ķīviņu izbeigšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu