Pagaidām atsakās no ieceres ieviest pacientu prioritāru pierakstu uz izmeklējumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valdība pagaidām atsakās no ieceres ieviest kārtību, kas paredzēja no 1.jūlija ārstniecības iestādēs pacientus rindā uz izmeklējumiem pierakstīt prioritārā secībā atkarībā no vajadzības.

Kā norāda Veselības ministrija (VM), turpinot diskusijas ar nozares profesionāļiem par efektīvāko risinājumu plānveida veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai, ticis konstatēts, ka plānotajā regulējumā nepieciešami precizējumi.

Tāpat VM pēc vairākām diskusijām nav izdevies ar nozares profesionāļiem panākt vienošanos par labāko risinājumu, līdz ar to pieņemts lēmums trupināt darbu pie šādas kārtības izstrādes.

Grozījumi Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība arī paredz, ka, sākot ar 2017.gada 1.janvāri, valsts apmaksāts aknu transplantācijas pakalpojums tiks sniegts arī pieaugušajiem. Šobrīd valsts apmaksāta aknu transplantācija tiek nodrošināta personām līdz 18 gadu vecumam.

Jau ziņots, ka VM, kad to vadīja bijušais veselības ministrs Guntis Belēvičs, bija iecerējusi, ka no jūlija ārstniecības iestādes pacientus rindā uz izmeklējumiem pierakstīs prioritārā secībā atkarībā no vajadzības.

Kā toreiz stāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders, līdz šim slimnīcas pacientus grupās nav dalījušas, tomēr esot skaidrs, ka, raugoties uz pacientu medicīniskajām indikācijām, visiem pakalpojumi vienlīdz īsā laikā var nebūt nepieciešami. Piemēram, cilvēkiem ar akūtām saslimšanām izmeklējumus pie speciālista nepieciešams veikt steidzami, bet tajā pašā laikā cilvēkam ar hroniskām saslimšanām izmeklējumi jāveic novērošanas nolūkos, un «nav tik izšķiroši, vai izmeklējums tiek saņemts februārī vai maijā», skaidroja Šneiders.

Kā paredzēja decembrī valdības apstiprinātie grozījumi «Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā», ārstniecības iestādēm ir jānodrošina, ka sekundāros ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus prioritāri jāsaņem personām, kuras saņem neatliekamo medicīnisko palīdzību, kā arī bērniem un grūtniecēm. Šai pacientu grupai sekotu cilvēki, kuriem izsniegta darbnespējas lapa, lai saņemtu veselības aprūpes pakalpojumus, kas saistīti ar diagnozi, par kuru izsniegta slimības lapa. Pēc tam sekotu personas, kurām iepriekšējā izmeklēšanas reizē atklātas pazīmes, kas prasa tālāku izmeklēšanu, bet pēc tam sekotu «citas personas».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu