Ieviešot jauno pedagogu algu modeli, sākumskolas saglabās tuvu bērnu mājām

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS/LETA

Ieviešot jauno pedagogu atalgojuma modeli, saglabās mazās sākumskolas pēc iespējas tuvu bērnu mājām, liecina Ministru kabineta noteikumu projekts par valsts budžeta mērķdotāciju pedagogu darba samaksai.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātie Ministru kabineta (MK) noteikumu projekta grozījumi paredz, ka mazās sākumskolas tiks saglabātas pēc iespējas tuvu bērna mājām un tām tiks aprēķināts papildus koeficients 1,25 arī tad, ja skolēnu skaits 1.-6.klašu grupā izglītības iestādē būs mazāks par 70. Pārejas periodā noteikts, ka viena mācību gada laikā pašvaldības var reorganizēt mazās pamatskolas par sākumskolām, bet nākamajos divos mācību gados plānots, ka paaugstināts koeficients tiks piemērots gan sākumskolām, gan citām reorganizētajām izglītības iestādēm.

Lai rosinātu pašvaldības sakārtot sakārtot izglītības iestāžu tīklu, arī citās vispārējās izglītības grupās ir ieviesti atšķirīgi koeficienti atbilstoši skolēnu skaitam.

7.-9.klašu grupā paredzēts piemērot koeficientu 1,3, bet, ja izglītības iestāde neatbildīs Izglītības un zinātnes ministrijas noteiktajiem kritērijiem, tiks piemērots mazāks koeficients. Novados, kur skolēnu skaits ir 0,5 bērni uz vienu kvadrātkilometru, klasē tas nedrīkstēs būt mazāks par 27. Novados, kuru administratīvajā teritorijā skolēnu skaits ir 3,5 uz vienu kvadrātkilometru un vairāk, bērnu skaits nedrīkstēs būt mazāks kā 48 klasē. Reģionālās nozīmes pilsētās tam būs jābūt 60, bet Rīgā un pārējās republikas pilsētās ne mazākam kā 66 bērni 7.-9.klašu grupā.

Turpretī 10.-12.klašu grupā piemēros koeficientu 1,4. Ja skolēnu skaits izglītības iestādē neatbildīs IZM noteiktajiem kritērijiem, tad novados, kur skolēnu skaits ir 0,5 uz kvadrātkilometru, piemēros koeficientu 1,25. Novados, kuru teritorijā skolēnu skaits ir 3,5 uz vienu kvadrātkilometru vidusskolas klašu grupā būs jābūt vismaz 48 skolēniem, bet Rīgā un pārējās republikas pilsētās ne mazākam par 58 skolēniem.

Paaugstinot klašu piepildījumu, efektīvāk var tikt izmantots piešķirtais finansējums, nodrošinot gan pedagogam augstāku minimālo algas likmi, gan paplašinot atbalsta pasākumus skolēnam.

Šobrīd Latvijā ir 142 skolas, kurās mācās mazāk kā 70 skolēni. Tai skaitā trīs vidusskolas, 120 pamatskolas un 17 sākumskolas. Šajās skolās kopā mācās 6716 skolēni, no kuriem 436 skolēni mācās sākumskolas grupā līdz 6.klasei, 2317 skolēni mācās 7.-9.klasēs un 34 vidusskolas klasēs.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 5.jūlijā skatīs jauno pedagogu atalgojuma modeļa projektu, ko plāno ieviest 1.septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu