VVC joprojām neizdodas pārbaudīt Zilupes mēra valsts valodas zināšanas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sakarā ar Zilupes novada domes priekšsēdētāja Oļega Agafonova (Latgales partija) došanos atvaļinājumā Valsts valodas centra (VVC) speciālistiem joprojām nav izdevies pārbaudīt viņa valsts valodas zināšanas, aģentūru LETA noskaidroja VVC.

Pirms tam veikt minētās amatpersonas valsts valodas zināšanu pārbaudi VVC centra speciālistiem traucēja tas, ka oficiāli Agafonovam kopš 9.maija bija darba nespēja.

VVC darbinieki jau vairākas reizes ir apmeklējuši Zilupes novada pašvaldību, lai veiktu nepieciešamās pārbaudes. Piedaloties Zilupes novada domes sēdē, secināts, ka tā notiek valsts valodā, un pārkāpumi tās norises gaitā nav konstatēti.

Tā kā VVC pirms kāda laika saņēma trīs sūdzības par Agafonova nepietiekamajām valsts valodas zināšanām, centram ir pienākums pārbaudīt šo informāciju un sniegt sūdzību autoriem atbildes. Līdz ar to centra speciālisti plāno veikt Zilupes mēra valsts valodas zināšanu pārbaudi pēc tam, kad viņš būs atgriezies no atvaļinājuma.

Agafonovs nav vienīgais politiķis, par kura valsts valodas zināšanām ir ieinteresējies VVC. Pirms vairāk nekā mēneša centrs vērsās tiesā ar prasību pret Daugavpils pilsētas domes deputātu Vladislavu Bojarunu (Latgales partija) saistībā ar viņa nepietiekamajām valsts valodas zināšanām.

Jau vēstīts, ka pirms kāda laika VVC veica Daugavpils pilsētas domes deputātu valsts valodas zināšanu pārbaudi, kuras rezultātā triju deputātu - jau minētā Bojarūna, kā arī Jurija Zaiceva (Daugavpils atdzimšana) un AleksandraSamarina (SC) - valsts valodas zināšanas tika novērtētas kā neatbilstošas.

Lai minētie deputāti varētu papildināt savas valsts valodas zināšanas atbilstoši prasībām, pašvaldība katram no viņiem piešķīra 2300 eiro apmācībai.

Nesen tādu pašu naudas summu savu valsts valodas zināšanu uzlabošanai Daugavpils dome piešķīra arī Viktoram Pučkam (Alternative), kurš pērn augustā Daugavpils domes deputāta krēslā nomainīja Jevgeņiju Carevu.

Atkārtoti izvērtējot deputātu valsts valodas zināšanas, secināts, ka Bojarūna valsts valodas zināšanas joprojām nav atbilstošas prasībām.

Bojarūns nav vienīgais deputāts, pret kuru VVC ir vērsies tiesā. Centrs tiesājas arī ar Balvu novada domes deputātu Ivanu Baranovu (SC) par mandāta anulēšanu. Gan Balvu rajona tiesa, gan Latgales apgabaltiesa ir apmierinājušas VVC prasību. Baranovs saistībā ar Latgales apgabaltiesas spriedumu ir iesniedzis kasācijas sūdzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu