Ja nekas netiks mainīts, tad Latvijā viens skolēns izmaksās visdārgāk

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja netiks pieņemts jaunais pedagogu darba samaksas modelis, tad Latvijā viena skolēna izglītošana maksās visvairāk no Eiropas Savienības (ES) valstīm, bet pedagogiem būs viszemākās algas, teica izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Pašlaik tiek prognozēts, ka jauno pedagogu darba samaksas modeli varētu pieņemt nākamnedēļ. Runājot par to, kas pedagogu darba samaksas modeļa izveidē bijuši lielākie diskusiju jautājumi, Šadurskis akcentēja, ka, piemēram, pašvaldībām aktuāls jautājums bija par to, kā tās tiks galā ar savām jaunajām funkcijām. Vienlaikus no citu puses nekad nav bijuši jautājumi par to, kā skolēniem nodrošināt patiešām kvalitatīvu izglītību.

Ministrs norādīja, ka izglītības sistēma ir orientēta uz skolēniem, lai viņiem tiek nodrošināta kvalitatīva izglītība, nevis uz to, lai pašvaldībām nekas nebūtu jāmaina un jāiesaistās dažādos procesos. «Pašvaldību loma kvalitatīvas izglītības nodrošināšanā ir ļoti liela,» teica ministrs.

Plānots, ka pēc jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanas skolotāju darba samaksas mērķdotācijas pieaugums gaidāms 88% Latvijas pašvaldību. Vienlaikus 12% pašvaldību šā mērķdotācija samazināsies.

Lielākais mērķdotāciju pieaugums lauku novadiem gaidāms Priekuļu novadā, kur mērķdotācija palielināsies par 20,9%, Sējas novadā, kur mērķdotācija palielināsies par 20,6%, kas ir par 44,8 tūkstošiem vairāk nekā līdz šim.

Vēl viens no jautājumiem, kas tiks sakārtots līdz ar jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanu, ir internātskolas. Šadurskis norādīja, ka internātskolas līdz šim no valsts budžeta saņēma tik lielu finansējumu, cik prasīja, un bieži vien radās jautājumi, kur šī nauda tiek izmantota. Pēc izmaiņām internātskolas līdzekļus saņems pēc vienādiem kritērijiem kā pārējās vispārizglītojošās skolas. Izglītības un zinātnes ministrija gan maksās tikai internātskolu pedagogu algas, bet uzturēšanas izmaksas būs jāsedz pašām pašvaldībām.

Tikšanās laikā ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību Šadurskis akcentēja, ka «mēs esam finiša taisnē» un, ja nākamnedēļ tiek pieņemtas izmaiņas, tad pavadošos dokumentus varēs apstiprināt līdz 20.augustam. Ministrs gan piebilda, ka pavadošie dokumenti «nemaina finansējuma rāmi», bet gan izmaiņām nodrošina likumisku spēku.

Vienlaikus ministrs atzina, ka nav 100% garantijas, ka piedāvātie koeficienti pedagogu darba algām ir optimāli. Viņš gan akcentēja, ka, vērojot, kā jaunais modelis strādā, varēs veikt atsevišķas izmaiņas, ja būs tāda nepieciešamība.

IZM izstrādātais noteikumu projekts paredz atalgojuma piemaksas pedagogiem par darbu īpašos apstākļos. Noteikts, ka visās speciālajās izglītības iestādēs un speciālajās klasēs strādājošiem pedagogiem būs 10% piemaksa, bet speciālo izglītības iestāžu administrācijai tā būs 20% apmērā no mēneša algas.

Tāpat paredzēts, ka pedagogi sociālās korekcijas iestādēs, kurās nepilngadīgie ievietoti ar tiesas nolēmumu, kā arī vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu pedagogi, kuri izglītības programmas īsteno ieslodzījuma vietās, saņems papildu maksas 30% apmērā no mēneša algas.

Turpretī no šā brīža pedagogu atalgojuma sistēmas projektā saglabātas piemaksas valsts ģimnāziju un profesionālās izglītības kompetences centru pedagogiem, kuri īsteno reģionālā metodiskā centra un pedagogu tālākizglītības centra funkcijas. Šiem skolotājiem paredzēta piemaksa 10% apmērā no mēneša darba algas. Saskaņā ar MK noteikumiem par profesionālās izglītības kompetences centriem izglītības iestādes direktors, nosakot skolotāja piemaksu, izvērtē pedagoga devumu reģionālā metodiskā centra un pedagogu tālākizglītības centra funkciju īstenošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu