Rasnačs lemj no amata atcelt tiesu izpildītāju Selecki

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) nolēmis no amata atcelt tiesu izpildītāju Kasparu Selecki, informēja Tieslietu ministrijā.

Bargākais disciplinārsods - atcelšana no amata - ir uzlikts par būtiskiem zvērinātu tiesu izpildītāju darbību regulējošu normatīvo aktu pārkāpumiem, kas radījuši kaitējumu valsts un privātpersonu, kā arī par zvērinātu tiesu izpildītāju institūta prestiža un sabiedrības uzticības zvērinātiem tiesu izpildītājiem kā valsts amatpersonām graušanu.

Zvērinātu tiesu izpildītāju disciplinārlietu komisija izskatīja divas pret zvērinātu tiesu izpildītāju ierosinātās disciplinārlietas - ar Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes 13.aprīļa lēmumu un ar tieslietu ministra 18.maija rīkojumu. Disciplinārlietu komisija secināja, ka tiesu izpildītājs ir pieļāvis rupjus Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju ētikas kodeksa pārkāpumus, būtiskus Civilprocesa likuma un citu zvērinātu tiesu izpildītāju darbību regulējošu normatīvo aktu pārkāpumus, veicot ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā. Tāpat tika konstatēts, ka zvērināts tiesu izpildītājs bija pieņēmis izpildei izpildu dokumentus no piedzinēja, ar kuru viņu saista līgumtiesiskas attiecības. Minētais rada šaubas par zvērināta tiesu izpildītāja spēju saglabāt objektivitāti un neitralitāti, kā arī spēju izpildīt nolēmumus likumā paredzētajā kārtībā attiecīgajās izpildu lietās.

Izvērtējot zvērināta tiesu izpildītāja pārkāpumus, viņa sniegtos paskaidrojumus, kā arī ziņas, kas raksturo iepriekšējo darbu zvērināta tiesu izpildītāja amatā, komisija uzskatīja, ka konkrētie pārkāpumi nav savienojami ar zvērināta tiesu izpildītāja pienākumu pildīšanu, un nolēma ierosināt tieslietu ministram atcelt no amata zvērinātu tiesu izpildītāju.

Tieslietu ministra lēmumu tiesu izpildītājs var pārsūdzēt administratīvajā rajona tiesā 30 dienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas. Pieteikuma iesniegšana tiesā neaptur minētā lēmuma darbību.

Kā ziņots, bija radušās bažas par iespējamu interešu konfliktu Selecka darbībā, viņam veicot izpildu darbības lietās, kur piedzinējs ir ar viņu vienās telpās strādājoša kompānija. Raidījums «De facto» iepriekš ziņoja, ka Seleckis, kas ir valsts amatpersona, strādāja vienās biroja telpās ar nekustamo īpašumu kompāniju «Raddo». Vismaz sešos gadījumos viņš pats arī veic izpildu darbības lietās, kur piedzinējs ir šis uzņēmums.

Viņam «Raddo» arī uzticējis veikt ievešanu valdījumā kādā mājā Slokas ielā, Rīgā.

Neraugoties uz to, ka kopīgas darba telpas var radīt bažas par tiesu izpildītāja objektivitāti, Seleckis sevi no šīs lietas tobrīd nebija atstatījis.

«Jāsaka, ka SIA «Raddo» šo kabinetu no manis nomā apmēram pusotru gadu, un tikai tagad ir pirmās lietas, kad «Raddo» iesniedzis izpildu lietas. Kad es iznomāju telpas, nebiju domājis, ka šāda situācija varētu rasties. Es uzskatu - interešu konflikta nav, manas darbības regulē likums,» raidījumam toreiz teica Seleckis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu