Saeimas komisija noraida Uzvaras laukuma atjaunošanu tā iecerētajā veidolā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ņemot vērā Ārlietu ministrijas un Rīgas domes sniegtos viedokļus, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien noraidīja kolektīvo iesniegumu Uzvaras laukuma atjaunošanu tā iecerētajā veidolā, informēja Saeimas Preses dienestā.

Iesniedzēji aicināja rast risinājumu Latvijas brīvvalsts laikā iecerētā un iedzīvotāju brīvprātīgi saziedotā Rīgas Uzvaras laukuma atjaunošanai. Iniciatīva ietver esošā memoriāla demontāžu un Uzvaras laukuma infrastruktūras izmainīšanu, vadoties pēc sākotnējā projekta. Iesniegumu bija parakstījuši 12 236 Latvijas pilsoņi un tas Saeimā tika iesniegts 6.maijā.

Saeimas kārtības rullis iedzīvotājiem paredz iespēju vērsties parlamentā ar vismaz 10 000 pilsoņu parakstītu iesniegumu. Kolektīvajā iesniegumā ietverams prasījums Saeimai, īss tā pamatojums, kā arī norādāms, kura fiziska persona ir pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus. Iesniegums nedrīkst saturēt tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs. Tas nedrīkst pārkāpt vērtības, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka viens no iniciatīvas autoriem, Māris Ruks, komisijas deputātiem iepriekš pauda, ka monuments radās okupācijas apstākļos, slavinot Sarkano jeb okupācijas armiju un šāda veida pieminekļi tiekot nojaukti dažādās Latvijas kaimiņvalstīs - piemēram, gan Igaunijā, gan Polijā.

«Ja Saeima ir pieņēmusi likumu par okupāciju, tad būtu tikai loģiski arī šo pieminekli, kas simbolizē okupācijas režīmu, likvidēt. Nekas cits, izņemot monumenta atjaunošanu par nodokļu maksātāju naudu, nav ticis darīts pēdējos gadus,» sacīja Ruks, uzsverot, ka īstermiņā vēlas, lai ap Uzvaras pieminekli tiktu izvietoti informatīvie plakāti, kas skaidrotu patieso Latvijas vēsturi un noslēgtā Molotova-Rībentropa pakta sekas.

Savukārt Rīgas dome iepriekš norādīja, ka, pārveidojot Uzvaras laukumu atbilstoši 1939.gada plāniem, būtu jānojauc Latvijas Nacionālā bibliotēka, kā arī Dzelzceļa muzejs, divas viesnīcas un citas ēkas. Dome arī uzsvērusi, ka Tirgus un socioloģisko pētījumu centra SKDS 2013.gadā veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka lielākā daļa jeb 79% rīdzinieku uzskata, ka piemineklis «Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem» jeb Uzvaras piemineklis Pārdaugavā būtu jāsaglabā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu