PTAC brīdina par žalūziju auklu un ķēdīšu apdraudējumu mazu bērnu dzīvībai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

No 23.jūnija līdz šodienai, 30.jūnijam, daudzās valstīs norit Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) iniciēta žalūziju auklu un ķēdīšu drošības nedēļa, kuras laikā tiek atgādināts par to riskiem mazu bērnu veselībai, aģentūru LETA informēja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) preses pārstāve Sanita Gertmane.

PTAC skaidro, ka nedrošas žalūziju auklas vai ķēdītes var izrādīties nāvējošas bērniem, it sevišķi vecumā līdz četriem gadiem, un nedrošu žalūziju auklas un ķēdītes var veidot bīstamas cilpas, kurās sapinoties bērns var nožņaugties. Žalūziju auklām aptinoties ap kaklu, 15 sekunžu laikā var iestāties bezsamaņa un divu līdz trīs minūšu laikā pat nāve.

Ik gadu daudzās pasaules valstīs tiek fiksēts kāds gadījums, kad bērna dzīvība ir bijusi apdraudēta vai izdzisusi saistībā ar šādu risku, piemēram, Francijā laika posmā no 2004. līdz 2014.gadam reģistrēti trīs gadījumi un viens ar letālām sekām, tāpēc no 23. līdz 30.jūnijam daudzās valstīs norit Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) iniciēta žalūziju auklu un ķēdīšu drošības nedēļa.

Neskatoties uz to, ka Latvijā nav pieejami precīzi statistikas dati par bērnu traumām, kas gūtas saistībā ar nedrošām žalūziju auklām, tas nenozīmē, ka bērni nesastopas ar šādiem riskiem, jo pērlītes un mazās bumbiņas, no kurām ir veidotas žalūziju auklas, ir pievilcīgas un interesantas mazuļiem visos pasaules kontinentos, skaidro centrā.

Šīs nedēļas laikā arī PTAC aicina vecākus un visus, kas saistīti ar bērnu aprūpi, pievērst uzmanību žalūziju auklu un ķēdīšu drošumam un pārliecināties par to, ka mājokļos un bērnu aprūpes vietās žalūziju auklas un ķēdītes bērniem nav pieejamas.

PTAC, konstatējot drošuma prasībām neatbilstošus žalūziju mehānismus, aicina veikt nepieciešamās darbības, lai novērstu pastāvošo apdraudējumu, piemēram, nospriegot auklas.

Savukārt, lai atgādinātu komersantiem, ka tirgū drīkst piedāvāt tikai drošas žalūzijas, tiks nosūtītas vēstules, informējot gan par normatīvi tehniskajām prasībām, gan pienākumiem, pārdodot žalūzijas, nodrošināt tās ar brīdinošām piktogrammām un sniegt patērētājiem informāciju par riskiem un piesardzības pasākumiem, lai tās būtu drošas bērniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu