Divas reizes palielinājies centralizēto eksāmenu nenokārtojušo skolēnu skaits

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Centralizēto eksāmenu nenokārtojušo skolēnu skaits šogad palielinājies divas reizes, sasniedzot 234 skolēnus, aģentūra, informēja Valsts izglītības satura centrā (VISC).

Tāpat kā iepriekšējā mācību gadā izglītojamo mācību sasniegumi centralizētajos eksāmenos izteikti procentuāli. Novērtējums ierakstīts vispārējās vidējās izglītības sertifikātā, norādot kopējo procentuālo novērtējumu un procentuālo novērtējumu katrai eksāmena daļai.

Eksāmena rezultātu procentos veido pareizo atbilžu attiecība punktos pret maksimāli iespējamo punktu skaitu eksāmenā vai tā daļā. Savukārt procentuālais vērtējums svešvalodu eksāmenā izteikts atbilstoši šādiem Eiropas valodu kopīgās pamatnostādnēs (EVKP) noteiktajiem valodas prasmes līmeņiem: C1 (95-100%), B2 (70-94%), B1 (40-69%). Tiem, kuru svešvalodu eksāmena rezultāts ir zemāks par 40%, tas netiek izteikts atbilstoši EVKP līmeņiem, bet tikai procentos.

Zem 5% eksāmena kopvērtējums šogad bija 35 eksāmenu kārtotājiem latviešu valodā un 199 eksāmenu kārtotājiem matemātikā, kopumā veidojot 234 nesekmīgi nokārtotus eksāmenus. Savukārt 2014./2015.mācību gadā nesekmīgi nokārtotu eksāmenu kopskaits bija 106.

Pērn 5% barjeru nebija pārvarējuši 27 skolēni, kas kārtoja latviešu valodas eksāmenu, 62 skolēni, kas kārtoja eksāmenu matemātikā, seši angļu valodas eksāmena kārtotāji, kā arī viens skolēns, kas kārtoja centralizēto eksāmenu vēsturē.

Kā ziņots, šogad centralizēto eksāmenu sesijā skolēnu sniegums uzlabojies angļu valodas un latviešu valodas eksāmenā. Nedaudz zemāki rezultāti ir eksāmenā ķīmijā un krievu valodā (svešvalodā), bet krietni zemāki - Latvijas un pasaules vēsturē, kā arī matemātikā.

VISC šodien izsniedza 19 427 centralizēto eksāmenu sertifikātus tiem jauniešiem, kuri šogad ieguva vispārējo vidējo izglītību, aģentūra LETA uzzināja VISC.

Sertifikātus par vispārējo vidējo izglītību VISC nodod izglītības pārvaldēm, tās - izglītības iestādēm. Tikmēr 10. jūnijā VISC jau izsniedza 4329 vispārējās pamatizglītības sertifikātus izglītības iestāžu skolēniem mazākumtautību izglītības programmās.

Matemātika, latviešu valoda un svešvaloda ir obligātie eksāmeni, kas jākārto visiem vispārējās vidējās izglītības ieguvējiem. Eksāmenus matemātikā un latviešu valodā kārtoja nedaudz vairāk nekā 14 000 skolēnu. Angļu valodu kārtot bija izvēlējušies gandrīz 13 000 skolēnu, krievu valodu aptuveni 2500 skolēnu, bet vācu valodu - 93 skolēni. Vidusskolās un ģimnāzijās ir nedaudz palielinājies to skolēnu īpatsvars, kuri izvēlas kārtot bioloģiju, fiziku un ķīmiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu