Sedlenieks: Nevienlīdzības mazināšanai Latvijā jāveicina sabiedrības spēja sadarboties

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Nevienlīdzības mazināšanai Latvijā jāveicina sabiedrības spēja sadarboties, Cēsīs notiekošā sarunu festivāla «Lampa» diskusijā «Pus-virtuāla diskusija: (Ne)vienlīdzība un tu» secināja sociālantropologs Klāvs Sedlenieks. Runājot par iespējamajiem risinājumiem, lai Latvijā mazinātu nevienlīdzību, Sedlenieks skaidroja, ka, piemēram, labdarības projekti kļuvuši pārāk pakļauti emocionālam virzienam.

«Varētu strādāt valsts mehānisms, kuru pieskaņotu vajadzībām, pie kurām nonākts analītiskā veidā. Tomēr mums būtu daudz vairāk jāveicina spēja sadarboties, kas vieno mūs un palīdz izprast šīs problēmas,» viņš sacīja, piebilstot, ka Latvijā tas līdz šim darīts pārlieku maz.

«Bet mēs redzam, ka cilvēki mēģina un arī gribētu kooperēties. Redzami tiešās pirkšanas projekti, lauksaimniecībā ir novērojama ļoti cieša kooperēšanās. Šis varētu būt viens no risinājumiem,» viņš piebilda.

Savukārt sociālantropoloģe Ieva Raubiško pauda viedokli, ka arī labdarība tomēr nes zināmu pienesumu nevienlīdzības mazināšanai, «daļēji aizpildot esošās iekārtas ietvaros esošos caurumus». Arī Raubiško pauda atbalstu ideju grupu izveidei, kas mēģina ietekmēt situāciju labākā virzienā Latvijā, kā arī pārējā pasaulē.

«Saglabāt vidi, dzīvot pieticīgāk un saudzīgāk. Tomēr par šiem centieniem ļoti bieži nav iespējams uzzināt, ja paši neesam šajās kustībās,» viņa piebilda.

Jau vēstīts, ka Cēsu pils parkā divas dienas norisinās otrais sarunu festivāls «Lampa», piedāvājot ap 150 pasākumu, kas ir dažādu formu un veltīti visdažādākajām tēmām.

Šī pasākuma mērķis ir veicināt demokrātisku kultūru Latvijā, rosināt cilvēku interesi par Latvijā un pasaulē notiekošo, kā arī radīt platformu cieņpilnai viedokļu un ideju apmaiņai.

Šogad festivālā ieplānots trīs reizes vairāk pasākumu nekā pērn. Sarunu festivāla programmā ir 150 pasākumi visdažādākajos formātos uz sešām skatuvēm un 12 teltīs, ko piedāvā vairāk nekā 80 organizācijas, apvienības un uzņēmumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu