Latvijas jaunie zinātnieki dosies ekspedīcijā uz Grenlandes ledāju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas Universitātes (LU) jaunie zinātnieki dosies ekspedīciju uz Rasela ledāju Grenlandē, TVNET informēja Latvijas Universitātes pētnieks Kristaps Lamsters.

Ekspedīcija norisināsies no 25. jūlija līdz 5. augustam, un tā ir latviešu polārpētnieku pirmā zinātniskā ekspedīcija uz Grenlandi, kurā tiks pētīti ledāji un apkārtējās vides izmaiņas klimata pārmaiņu kontekstā.

Iepriekšējās ekspedīcijas tika organizētas uz Mulajegidla ledāju Islandē, ar ko tika aizsākti Latvijas polārpētnieku pētījumi.

Ekspedīcijā piedalīsies LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu pētnieki Dr. ģeol. Jānis Karušs, Dr. ģeol. Māris Krievāns, Dr. ģeol. Kristaps Lamsters, Mg. sc. ing. Agnis Rečs un ģeoloģijas bakalaura studiju programmas students Reinis Pāvils.

Paredzams, ka Grenlandē veikto pētījumu rezultāti veicinās Latvijas zinātnieku līdzdarbošanos starptautiska līmeņa Arktikas reģiona problēmu risināšanā, kas saistās ar pastiprināto ledāju kušanu. Pētījumu realizēšana Grenlandē sekmēs arī zinātnieku izpratni par agrāko apledojumu radīto reljefa formu veidošanos, kā arī nogulumu un derīgo izrakteņu izplatības likumsakarībām Latvijā. Zinātnieki apņēmušies turpināt iesāktos ledāju pētījumus, regulāri īstenojot ekspedīcijas uz polārajiem reģioniem.

Vairāk par ekspedīciju zinātnieki stāstīs trešdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu