Paradokss. Pretēji publiskajai akcijai politiķi savus bērnus nelūgs atgriezties Latvijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vadoši Latvijas politiķi, kuru bērni dzīvo ārzemēs, negrasās viņus mudināt atgriezties Latvijā. Piemēram, savu dēlu premjers Māris Kučinskis uz Latviju atpakaļ neaicinās, tāpat bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs savus bērnus, taču jauno akciju daudzi uzteikuši kā pozitīvu soli, raksta laikraksts «Diena». Latvijas Institūts (LI) ir sācis sociālu kustību «#GribuTeviAtpakaļ», aicinot ar personīgu un emocionālu vēstījumu uzrunāt emigrējušos tuviniekus un draugus atgriezties Latvijā.

Premjera Māra Kučinska (ZZS) vecākais dēls Gints Kučinskis ir jaunais zinātnieks, kurš specializējies fundamentālajā fizikā un tagad strādā Vācijā. Uz vaicāto,

vai premjers plāno uzrunāt savu atvasi, viņš atzina, ka gluži pretēji - ir atbalstījis dēla nodomu līgumu pagarināt un palikt Vācijā.

Ne tikai fiziķiem, bet arī jaunajiem biologiem un ķīmiķiem Latvijā esot grūtības tikt pie vietējiem zinātniskajiem projektiem, «un mēs jau esam pazaudējuši daudzus jaunos zinātniekus», teicis valdības vadītājs.

Premjers izteicies, ka atgriešanās Latvijā mudināšanas akcijai piemērotāka būtu nākamā gada otrā puse, jo tad jau kaut ko varēs sākt piedāvāt tiem, kas gribēs atgriezties. Ja viss notikšot pēc plāna un nebūšot nekādu ārējo satricinājumu, tad nākamajā gadā varētu sagaidīt būvniecības apjoma pieaugumu un vairākas citas ekonomiskās aktivitātes. «Tagad ir liels risks, ka tie, kuri atgriežas, var arī vilties, jo ir piedāvājums tikai augsta līmeņa speciālistiem,» sacījis Kučinskis, uzsverot, ka labi atalgots darbs un stabilitāte valstī ir būtiski priekšnoteikumi, lai cilvēki vēlētos braukt atpakaļ.

Jau kopš 16 gadu vecuma Lielbritānijā dzīvo arī Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētāja Augusta Brigmaņa meita Sintija, kura tur mācījās un nodibināja ģimeni. Politiķis nemaz neizjūtot, ka meita nedzīvo Latvijā, jo ik pa laikam viņa atbraucot uz Latviju vai Brigmanis dodoties pie meitas. Taču, lai kādu aicinātu atgriezties mājās, nevarot tikai sacīt:

«Nāc, lūdzu, atpakaļ, jo tu esi latvietis.» Brigmanis piekritis, ka emocionāli aicinājumi ir skaisti un patriotiski, bet tiem cilvēkiem ar to esot par maz.

Viņi vēloties, lai te būtu labs darbs, bērnudārzs, skola, internets, labi ceļi un arī attieksme, pie kādas citā zemē ir pierasts, uzskaitījis Brigmanis.

Ilgu laiku ārpus Latvijas ir strādājis «Vienotības» priekšsēdētājs, bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs. Ārzemēs uzauga viņa meitas Alise un Anete, kuras tagad dzīvo Austrijā un Lielbritānijā, bet dēls Andris studē doktorantūrā.

Meitas strādājot lielās kompānijās, kurām nav filiāļu Latvijā. Piebalgs uzteica akciju «Gribu tevi atpakaļ»,

jo tā mudināšot politiķus veikt reformas un pasākumus, lai radītu iespējas cilvēkiem atgriezties, - galvenais priekšnoteikums, viņaprāt, ir labi atalgots darbs. Citādi Latvija ir konkurētspējiga valsts ar savu vidi, drošību, ģeogrāfisko atrašanās vietu.

Kā ziņots, Latvijas Institūts (LI) ir sācis sociālu kustību «#GribuTeviAtpakaļ», aicinot Latvijas iedzīvotājus ar personīgu un emocionālu vēstījumu uzrunāt emigrējušos tuviniekus un draugus. LI direktore Aiva Rozenberga sacīja, ka Latvijas cilvēki ir saistīti vienotā sociālā asinsritē un šajos nemierīgajos laikos mums vienam par otru, par savējiem, ir jārūpējas.

«Ir pienācis laiks skaidri pateikt, ka gribam redzēt mūsu tautiešus atgriežamies Latvijā - tad, kad viņi tam būs gatavi. Pagaidām - kaut vai tikai uz vasaras brīvdienām, Dziesmusvētkiem vai Latvijas simtgades svinībām,» viņa izteicās, paužot cerību, ka šī

iniciatīva taps par sociālu kustību, iekustinot lielākus procesus sabiedrībā

un mudinās mūs visus soli pa solim veidot tādu Latviju, kādā mums pašiem patiktu dzīvot un kurā aizbraucēji gribētu atgriezties.

Kustībā «#GribuTeviAtpakaļ» aicināts iesaistīties katrs interesents personīgi, LI tikai piedāvā rīkus un kanālus vēstījuma izplatīšanai.

Ja iedzīvotāji vēlas tai pievienoties, LI aicina sekot informācijai institūta sociālās vietnes «Facebook» kontā «Kaut kas mīļš no Latvijas» un mājaslapā «li.lv» vai sūtot savus personīgos video, audio vai tekstuālos vēstījumus tuvajiem cilvēkiem, pievienojot tēmturi «#GribuTeviAtpakaļ».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu