Ieslodzījuma vietās vispārējās izglītības programmās iesaistīti 25% cietumnieku

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tieslietu ministrijas Ieslodzījuma vietu pārvaldes Olaines cietums.
Tieslietu ministrijas Ieslodzījuma vietu pārvaldes Olaines cietums. Foto: Ieva Čīka / LETA

Ieslodzījuma vietās vispārējās izglītības programmās ir iesaistīti 25% cietumnieku, intervijā aģentūrai BNS sacīja Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšniece Ilona Spure. Cietumos plašu tiek piedāvātas arī interešu izglītības programmas.

«Mēs cietumos jau ilgus gadus piedāvājam mācības to klasiskajā izpratnē – vispārējo un profesionālo izglītību. No pieaugušajiem vispārējās izglītības programmās ir iesaistīti 25%, bet profesionālās izglītības programmās – 34% ieslodzīto. No nepilngadīgajiem visi, kuri nav ieguvuši pamatizglītību, to apgūst un aptuveni 14% apgūst arī vidējo izglītību, vairāk nekā 7% - profesionālo izglītību,» teica Spure.

Cietumos plašu tiek piedāvātas arī interešu izglītības programmas

Spure norādīja, ka ievērojami ir pieaugusi arī brīvprātīgo un dažādu sabiedrisko organizāciju iesaiste resocializācijas pasākumos.

«Pērn kopumā tika organizēti gandrīz 1300 dažādi brīvā laika pasākumi, kuros pamatā iesaistījās sabiedriskās organizācijas un brīvprātīgie. Mums ir arī ilggadēji partneri un īpaši te izceļas Iļģuciema sieviešu cietums. Biedrība «Iļģuciema sievietes» jau 14 gadus nodarbojas ar to, ka meklē iespējas piesaistīt atbalstu un finansējumu no dažādiem projektiem, lai varētu īstenot dažādas resocializācijas programmas. Tāpat mēs ilgstoši sadarbojamies ar «Ghetto games», kura cietumos rīko dažādus turnīrus un sacensības. Pie mums ierodas arī daudzi mūziķi – turklāt ne tikai sniedz koncertus, bet arī dalās savā pieredzē, pamāca muzicēt. Pagājušajā gadā Cēsīs mums pat izdevās dzirdēt «Prāta vētru», koncertējis ir Intars Busulis, Liene Šomase un citi,» teica Spure.

Tāpat cietumos tiek izveidoti amatieru teātri. «Klasiska vērtība ir iestudējumi, kuri notiek Iļģuciema sieviešu cietumā kristīgās izglītības un audzināšanas programmas «Mirjama» ietvaros. Šajā programmā ir septiņas mākslas studijas un tajā skaitā arī drāmas studija. Jau ilgus gadus šī studija piesaista augstas klases profesionāļus – režisorus, aktierus un Kristīne Klētniece jau vairākus gadus sadarbībā ar viņiem un mūsu ieslodzītajām iestudē dažādu lugu fragmentus. Izrādes tiešām ir bijušas elpu aizraujošas,» skaidroja IeVP pārstāve.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu