Meklēs audžuģimenes gulošajiem «Kalkūnu» bērniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vladimir Smirnov/TASS/Scanpix

Piemeklēt audžuģimenes tik smagā stāvoklī esošiem gulošiem bērniem, kādi patlaban uzturas likvidējamajā valsts sociālās aprūpes centra «Latgale» filiālē «Kalkūni», varētu būt ļoti grūti, prognozē Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska.

«Patlaban «Kalkūnos» uzturas 144 klienti, 80 no tiem ir pieaugušie, kas reorganizācijas gaitā tiks pārcelti uz citiem pieaugušo sociālās aprūpes centriem. Savukārt Dienas centrā, ja tāds šeit tiks izveidots, paliks 60 bērni. Visiem bērniem rehabilitācijas pakalpojumi šeit tiks nodrošināti tikai pa dienu, bet vakarā tiem būs jānonāk ģimenē. Ja skatāmies uz reālo situāciju, visi šie 60 bērni ir ļoti slimi un viņiem nav vecāku. Kādās ģimenēs tad viņi varēs nonākt? Tikai audžuģimenēs. Tas nozīmē, ja citās pašvaldībās atradīsies šādas ģimenes, šie bērni no mums tiks paņemti,» secina Jalinska.

Daugavpils novada pašvaldība Labklājības ministrijas deinstitucionalizācijas projektā piedalās kopā ar Latgales plānošanas reģionu. Taču novada teritorijā jau tāpat ir daudzas tukšas ēkas. Viena no tām - Kalupes pagastā esošā vecā bērnunama ēka, kurā plānots izvietot pieaugušos, kuriem ir pirmais un otrais sociālās aprūpes līmenis. Arī Nīcgales pagastā vecā skolas ēka stāv tukša. Pašvaldības vadītāja nav pārliecināta, ka šādā situācijā pārņemt arī «Kalkūnu» ēku būtu racionāli.

«Turpmāk centrā «Kalkūni» vairs netiks ievietots neviens klients. Tas nozīmē - ja tagad bāriņtiesai būs nepieciešams kaut kur ievietot bērnus vecumā līdz diviem gadiem vai vecākus, tie tiks aizvesti vai nu uz Rīgas, vai Liepājas sociālās aprūpes centriem. Šie divi centri turpinās darboties arī pēc 2022.gada. Savukārt Latgale, kur demogrāfiskā situācija un situācija ar bezdarbu jau tā nav spīdoša, šos bērnus zaudēs. Bez darba paliks arī tie augsti kvalificētie 162 darbinieki, kas patlaban strādā centrā. Tā būs liela sāpe un liels zaudējums,» uzsver Jalinska.

Domes priekšsēdētāja atzina, ka sanāksmē, kas tika rīkota, piedaloties Labklājības ministrijas valsts sekretārei Ievai Jaunzemei, kolektīva nostāja pret centra slēgšanu bija ļoti negatīva. Darbinieki neguva atbildes uz saviem jautājumiem un turpina būt neziņā par to, kas notiks tālāk, īpaši situācijā, kad pašvaldības vēl nevar pateikt, kādas centra darbības jaunās formas tiks paredzētas deinstitucionalizācijas stratēģijās.

«Ja mēs izlemsim veidot šo jauno formu Kalupē, tad darbinieki, kas dzīvo Kalkūnē, saskarsies ar jaunām problēmām. Viņiem būs jāmēro ceļš līdz darbam ar diviem maršruta autobusiem, jo attālums nav mazs,» norādīja Jalinska.

Daugavpils novada domes priekšsēdētāja atzina, ka cīņa par «Kalkūnu» saglabāšanu vēl nav galā, par šo jautājumu plānots lemt, 5.augustā tiekoties ar labklājības ministru Jāni Reiru (V).

Jau vēstīts, ka valsts sociālās aprūpes centra «Latgale» filiāli «Kalkūni» plānots slēgt 2019.gadā.

VSAC "Latgale" filiāle "Kalkūni"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu