Jūnijā politiskajām partijām ziedots € 71 000; ZZS teju tikpat, cik pārējām kopā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jūnijā Latvijā reģistrētajām politiskajām partijām vai to apvienībām kopumā ziedoti 71 675 eiro, no kuriem Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ziedojumos, dāvinājumos vai biedra naudās saņēmusi teju tikpat lielus finanšu līdzekļus, cik visas pārējās partijas vai to apvienības kopā, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) datubāzē pieejamā informācija.

KNAB informācija arī liecina, ka visvairāk finansiāli atbalstītas tiek valdošo koalīciju veidojošās partijas - ZZS, «Vienotība» un Nacionālā apvienība (NA).

No kopumā politiskajām partijām atvēlētās naudas ZZS saņēmusi 32 580 eiro. Papildus vēl 1100 eiro ziedoti «Latvijas zemnieku savienībai» vai «Zaļajai partijai».

Lielākos ziedojumu ZZS atvēlējuši Aleksandrs Babenko, ziedojot 10 000 eiro, Sergejs Andrejevs, kurš ziedojis 5000 eiro ziedojums, kā arī 1995.gadā dzimusī Veronika Bočko, kura partijai atvēlējusi 3980 eiro.

Otra visvairāk atbalstītā partija jūnijā bijusi «Vienotība», kura kopumā saņēmusi 20 800 eiro. Starp lielākajiem ziedotājiem ir Dins Šmits un Valdis Gavars, kuri katrs atvēlējuši partijai 5000 eiro, kā arī Egils Valeinis, Valdis Siksnis un Aldis Kušķis, kuri katrs politiskajam spēkam ziedojuši pa 2000 eiro.

Savukārt trešā koalīciju veidojošā partija - NA - jūnijā ziedojumos saņēmusi 6200 eiro, kas ir aptuveni trīs reizes mazāk nekā ziedots «Vienotībai», kā arī piecas reizes mazāk nekā atvēlēts ZZS. No NA ziedojumiem vairāk nekā divas trešdaļas atvēlējis ASV dzīvojošais ārsts Aivars Slucis. Viņš jūnijā NA atvēlējis 4332 eiro. Tāpat 500 eiro NA atvēlējis partijas ģenerālsekretārs Raivis Zeltītis.

Ziedojumus teju 5000 eiro apmērā saņēmusi arī Rīgas domē pozīcijā esošā partija «Gods kalpot Rīgai». Politiskais spēks kopumā mēneša laikā saņēmusi 4900 eiro. No šīs summas ceturtdaļu jeb 1200 eiro ziedojis Raimonds Timma.

No Latvijā reģistrētajām politiskajām partijām vai to apvienībām kopumā ziedotās summas 11 921 eiro samaksāti biedra naudās, bet 59 753 eiro ziedojumos vai dāvinājumos. Tomēr, tā kā politisko partiju likums neregulē partiju biedra naudas un to samaksu, partijas samaksātās biedra naudas bieži reģistrē kā ziedojumus vai dāvinājumus partijai.

Partiju biedra naudas apjomu un maksāšanas kārtību nosaka katra konkrētā partija. Atsevišķu partiju līderi iepriekš izteikušies, ka biedra naudas regulāri maksā tikai aptuveni piektā daļa no partijas biedriem. Partiju statūti nosaka, ka par biedra naudas regulāru nemaksāšanu personu no politiskā spēka iespējams izslēgt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu