Traģēdija Jaunbērzē notika nekompetences un aizsērējuša mēslu vada dēļ

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija

Traģēdija Jaunbērzē notika aizsērējuša mēslu vada dēļ, LTV raidījumā «Rīta panorāma» teica Valsts darba inspekcijas (VDI) Zemgales struktūrvienības vadītājs Valdis Dūms. Savukārt VDI vadītāja vietniece Andra Auziņa secina, ka līdzīgi notikumi var notikt jebkurā vietā Latvijā, jebkurā laikā, jo daudziem zemnieku saimniecībās strādājošajiem nav izpratnes par darba aizsardzības jēgu.

Valsts darba inspekcijas (VDI) Zemgales struktūrvienības vadītājs Valdis Dūms pastāstīja, ka saimniecībā bija aizsērējis spiedvads no mēslu starpkrātuves uz mēslu glabātuvi. Cilvēki mēģinājuši šo korķi izkustināt, palaižot mēslus pretējā virzienā. Tad noticis tas pats, kas notiek atverot silta šampanieša pudeli - mēslos sakrājušos gāzu maisījums ar lielu spiedienu milzīgā daudzumā izplūda slēgtajā telpā. Cilvēkiem, kuri tur atradās vairs nebija skābekļa ko elpot, pieļāva Dūms.

Viņš norādīja, ka gāzes pašas par sevi nav indīgas, cilvēki nosmaka skābekļa trūkuma dēļ. Tas noticis ļoti strauji. Pietiekot divu trīs elpas vilcienu un cilvēkam šajā bezskābekļa vidē atslēdzas visas funkcijas.

Zemnieku saimniecībā «Makleri» VDI pārkāpumus bija konstatējusi jau iepriekš

Speciālists piebilda, ka VDI šajā saimniecībā bija veikusi divas pārbaudes pirms aptuveni 5 gadiem. Tajās tika konstatēti pārkāpumi darbinieku apmācībā un risku izvērtēšanā. Sods saimniecībai netika piemērots.

Daudziem zemnieku saimniecībās strādājošajiem lauksaimniecība ir dzīves veids, kā dēļ nereti izpratne par darba aizsardzības nozīmi ir nepietiekama

, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» sacīja Valsts Darba inspekcijas (VDI) vadītāja vietniece Andra Auziņa, komentējot piektdien Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā notikušo traģēdiju.

Jaunbērzes nelaimē cietušais vīrietis mēģinājis glābt pārējos

Pagājušās nedēļas piektdienā Dobeles novada Jaunbērzes pagastā notikušajā nelaimē cietušais vīrietis, kurš patlaban smagā stāvoklī bez samaņas tiek ārstēts slimnīcā, pēc bērna lūguma steidzies glābt pārējos, taču šie centieni izrādījušies nesekmīgi, šodien vēsta «Neatkarīgā Rīta Avīze» (NRA).

Apkopojot dažādu avotu sniegto informāciju, laikraksts rekonstruējis iespējamo notikumu secību traģēdijas dienā. «Vispirms fermas darbiniece starpkrātuves piebūvē uz nepareizo pusi pagrieza mēslu vada krānu vai varbūt pagrieza ne to krānu, taču rezultātā caurule aizsērēja. Viņa pasauca palīgā vēl divus strādniekus. Tie gājuši talkā likvidēt korķi. Laikam nav sanācis vai arī tajā brīdī mēslu un gāzes maisījums jau sāka šļākties pa atbrīvoto savienojumu spraugām.»

Strādnieki zvanījuši saimniekam uz Rīgu, kurš savukārt pārzvanījis savam tēvam - iepriekšējam saimniekam -, un tā arī iepriekšējais saimnieks atsteidzies uz būceni. Pa to laiku indīgā gāze ar kārtīgu spiedienu piepildījusi telpu. Ventilācija piebūvē neesot bijusi ierīkota. Mirstošie cilvēki mēģinājuši pakliegt pēc palīdzības, līdz nelaimi pamanījuši bērni, kas bijuši līdzi vecākiem un uzturējušies turpat netālu.

«Puika meties uz turpat blakus esošo galdniecību pēc palīdzības. Kaimiņš vēl kaut kā izvilcis laukā no būceņa sievieti, taču viņa, tāpat kā pārējie, jau bija mirusi. Savukārt viņš pats tagad slimnīcā cīnās par dzīvību un veselību. Izredzes neesot spožas. Abu bērnu stāvoklis fiziski šobrīd ir labāks, taču psiholoģiski viņu trauma ir briesmīga. Mamma nomira faktiski viņu acupriekšā,» raksta NRA.

Piektdien, 22.jūlijā, Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā remontdarbu laikā no mēslu glabāšanas tvertnes noplūdušas gāzes, kā rezultātā gājuši bojā četri cilvēki, bet vēl trīs cietušie nogādāti slimnīcā.

Negadījumā Jaunbērzes zemnieku saimniecībā «Makleri» bojā gājis tās bijušais īpašnieks - 1951.gadā dzimušais Pēteris Maklers, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece ne noliedza, ne apstiprināja, ka viens no bojāgājušajiem ir saimniecības bijušais īpašnieks, pašreizējā īpašnieka tēvs. Viņa informēja, ka bojāgājušie ir 1951., 1969. un 1989.gadā dzimuši vīrieši, kā arī 1976.gadā dzimusi sieviete.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu