Pērn izglītības iestādēs strādāja 58 iepriekš sodītas personas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pagājušajā gadā Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) saņēma 109 iesniegumus, lai iepriekš sodītām personām ļautu strādāt izglītības iestādēs, liecina IKVD publiskais pārskats par 2015.gadu. Izvērtējot iesniegumus, pērn izsniegtas 58 atļaujas strādāt par pedagogu, tostarp izsniegtas septiņas atļaujas ar ierobežojumiem strādāt par pedagogu atsevišķās mērķgrupās.

Tāpat pieņemti divi lēmumi atteikt izsniegt atļauju. No saņemtajiem iesniegumiem divām personām nav bijusi nepieciešama atļauja, jo tās atzītas par nesodītām, vēl divu personu izvērtēšana atlikta saistībā ar to, ka nav dzēsta sodāmība.

45 iesniegumi saņemti no personām, kuras sodītas par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, un līdz ar to IKVD nav tiesību lemt par atļaujas izsniegšanu.

Vēl septiņām personām noteikti ierobežojumi strādāt ar nepilngadīgajiem, tas ir, izsniegtas atļaujas, kas paredz ierobežojumu attiecībā uz izglītības programmām, kuru izglītības mērķgrupa ir izglītojamie līdz 18 gadu vecumam. Atļaujas ar šādu ierobežojumu tiek izsniegtas gadījumā, ja persona bijusi sodīta par tīšu kriminālpārkāpumu vai mazāk smagu noziegumu, tomēr no spriedumā minētā var secināt, ka noziedzīgais nodarījums bijis saistīts ar vardarbību vai vardarbības piedraudējumu.

Atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteiktajam izglītības iestādēs, kurās uzturas bērni, nedrīkst strādāt personas, kuras sodītas par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar vardarbību vai piedraudēšanu ar to, neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Gadījumos, kad atļauja atteikta, personas bijušas vairākkārt sodītas par mazāk smagiem nodarījumiem īsā laika periodā, vai arī šīs personas Iepriekš sodīto personu izvērtēšanas komisijas sēdē pauda vieglprātīgu attieksmi pret izdarīto. Līdz ar to komisija neguva pārliecību, ka persona izdarīto nožēlo, un tās turpmākā darbība nekaitēs izglītojamo interesēm.

Ir bijuši gadījumi, kad par pedagogu strādā par sevišķi smagiem noziegumiem sodīta persona

Gadījumos, kad, salīdzinot VIIS ievadīto informāciju par personas amatiem un no Iekšlietu ministrijas Informācijas centra saņemto informāciju par personas sodāmību, IKVD secināja, ka persona, kas sodīta par smagu vai sevišķi smagu noziegumu strādā par pedagogu, tika nosūtīta vēstule izglītības iestādei ar lūgumu nekavējoties nodrošināt skolas darbības atbilstību Izglītības likuma 50.panta 1.punktā noteiktajām prasībām.

IKVD 2015.gadā arī pēc savas iniciatīvas sāka apkopot informāciju par iepriekš sodītām personām, kas strādā izglītības iestādēs. 2015.gadā nosūtītas desmit vēstules izglītības iestādēm, lūdzot informēt, vai visi pedagogi atbilst Izglītības likuma 50. un Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72.pantam.

IKVD vadītāja Inita Juhņēviča TVNET paskaidroja, ka šādu pārbaužu rezultātā konstatēti vairāki gadījumi, atsevišķi pedagogi bijuši sodīti par sevišķi smagiem, smagiem noziegumiem, piemēram, zādzībām lielos apmēros, dokumentu viltošanu, kas izraisa lielus zaudējumus, nelikumīgu mežu ciršanu lielos apmēros un citiem noziegumiem.

IKVD pedagogus pārbauda arī tad, kad jāveic skolas akreditācija. Dienests akcentē, ka pirms pāris gadiem nebija iespējas tik precīzi uzzināt to, vai skolotāji iepriekš ir sodīti, tāpēc pašlaik, kad pieejama informācija par iepriekšēju sodāmību, šādu pedagogu iespējams daudz vienkāršāk atbrīvot no darba. Tāpat, kopš pieejamāka detalizētāka informācija par skolotāju pagātni, dienesta rīcībā tagad ir arī informācija par noziegumiem, kas pastrādāti ārvalstīs.

Atbrīvoto pedagogu vidū ir arī tādi, kuri ir sodīti, taču to vadībai nav pateikuši, bet slēpuši. Vienlaikus pašlaik pedagogu nevar izvairīties no atbildības un viņiem no amata būs jāatvadās.

Grozījumi Izglītības likumā, kas noteica, ka par pedagogu nedrīkst strādāt persona, kas sodīta par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu (neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas), izņemot gadījumu, kad pēc sodāmības dzēšanas vai noņemšanas Ministru kabineta noteikta institūcija, izvērtējusi, vai tas nekaitē izglītojamo interesēm, ir atļāvusi strādāt par pedagogu personai, kas bijusi sodīta par tīšu kriminālpārkāpumu vai mazāk smagu noziegumu, spēkā stājās 2012.gada 1.oktobrī.

Pamatojoties uz noteikumiem par kārtību, kādā tiek izvērtēts, vai atļauja strādāt par pedagogu personai, kas bijusi sodīta par tīšu kriminālpārkāpumu vai mazāk smagu noziegumu, nekaitēs izglītojamo interesē, IKVD no 2015.gada sāka pildīt jaunu funkciju - iepriekš sodīto personu izvērtēšanu. Tika izveidota Iepriekš sodīto personu izvērtēšanas komisija, iekļaujot tajā IKVD, prokuratūras, Valsts policijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas un nevalstisko organizāciju pārstāvjus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu