Austra un Mārtiņš šodien dodas nedaudz biedējošā un trakā eksperimentā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Tieši šodien Austra Pleša un Mārtiņš Jurciks dosies ceļojumā pa Eiropu. Viņi nolēmuši stopot un iztikt ar minimāliem naudas līdzekļiem. Lai gan daudziem šāda ceļojuma modelis var šķist biedējošs un nedaudz pat traks, tomēr viņiem patīk, ka varēs vienlaicīgi iepazīt vietējās kultūras un samazināt izmaksas par naktsmājām un ēdienu.

Pirms dažām dienām TVNET saņēma vēstuli no Austras un Mārtiņa. Viņi rakstīja: «Mēs esam 22 gadus vecs pāris no Latvijas, pirms mēneša esam ieguvuši bakalaura grādu komunikācijas zinātnē un šobrīd esam nolēmuši piepildīt vienu no saviem sapņiem – doties pāris mēnešu ilgā ceļojumā pa Eiropu ar autostopiem, strādājot brīvprātīgajā darbā, apmaiņā tikai pret naktsmājām un ēdienu un paļaujoties uz ceļā sastapto cilvēku viesmīlību.

To visu mēs plānojam paveikt, izmantojot minimālus naudas līdzekļus.

Ideja mūsu ceļojumam brieda jau ilgāku laiku, tomēr vienmēr atturēja citas lietas un ceļojuma atlikšana uz vēlāku laiku. Austra darbojās studentu televīzijā «Kivi», kur veidoja iknedēļas televīzijas sižetus, paralēli 2x nedēļā dziedot LU jauktajā korī «Juventus», un Mārtiņš spēlēja dažādās izrādēs sava dzimtā Ķekavas novada teātrī, tomēr vienā brīdī vēlme izteikti pieauga, tāpēc 2015. gada nogalē, pavadot brīvdienas Viļņā, radās doma, ka beidzot ir jāatliek viss malā un jābrauc šovasar.

Foto: no personīgā arhīva

Pirmais nopietnais solis tika sperts šā gada maijā, jo nopirkām vienvirziena lidmašīnas biļetes uz Berlīni, uz kuru dosimies jau piektdien, lai no turienes sāktu mūsu stopēšanas maratonu. Līdz šim tālākās vietas, kurās esam bijuši kopā, ir Tallina un Viļņa, līdz ar to nevaram sagaidīt, kad varēsim doties kopā tālākos piedzīvojumos. :) Pieredze gan mums abiem ceļošanā ir bijusi arī pirms tam. Mārtiņš jau divas reizes vasarās īslaicīgi stopējis pa Eiropu, un Austra bērnībā ar kori bijusi daudzās Eiropas valstīs, dzīvojot viesģimenēs, tomēr kopā - tas būs kas jauns.

Draugi pret mūsu plānu izturas dažādi.

Vieni saka, ka tā ir superīga ideja, un atbalsta, citi norūpējušies par pašreizējo situāciju Eiropā un uzskata mūs par nedaudz trakiem.

Tas gan nemaina faktu, ka no draugiem jau esam atvadījušies ar nenoteiktu atpakaļceļa datumu un šobrīd jau lēnām sākam kravāt somas, pavadām laiku ar ģimeni un vēl pēdējās dienas izbaudām vasaru Latvijā, lai jau pēc pāris dienām dotos iepazīt Eiropu kopā.»

Foto: No personīgā arhīva

Austra arī piekrita sīkāk pastāstīt par viņu ceļojuma plāniem: «Ideja ceļojumam mūsu prātos bija jau aptuveni gadu, tomēr sākumā nevarējām atrast «īsto» brīdi, kad doties ceļojumā, jo visu laiku ikdienā bija citas lietas, kas tajā brīdī šķita aktuālākas. Paralēli mācībām LU Sociālo zinātņu fakultātē, kur mācījāmies multimediju producēšanu, es darbojos studentu televīzijā «Kivi», kas aizņēma ļoti daudz laika, jo veidoju dažādus iknedēļas sižetus, apguvu montāžas, filmēšanas, intervēšanas prasmes, kā arī dziedāju LU jauktajā korī «Juventus».

Mārtiņš paralēli mācībām tajā pašā fakultātē (mēs tur iepazināmies) spēlēja dažādās izrādēs dzimtā Ķekavas novada teātrī, līdz ar to sapnis apceļot Eiropu tika atlikts otrajā plānā. Pagrieziena punktu mūsu sapnim par ceļošanu deva brauciens uz Viļņu 2015. gada decembrī, kur, izmantojot portālu couchsurfing.com, nolēmām palikt pāris naktis pie nepazīstama lietuviešu puiša, balstoties tikai uz viņa profilā sniegtajām pozitīvajām atsauksmēm. Brauciens izrādījās veiksmīgs. Iepazinām mūsu naktsmāju sniedzēju labāk, uzzinājām daudz lietu par Lietuvu, ikdienas dzīvi tajā, un viena no labākajām lietām – šādā veidā ieguvām ne tikai jaunu lietuviešu draugu, bet arī varējām palikt pie viņa bez maksas, kas ir couchsurfing priekšrocība.

Nodomājām: ja Lietuvā tas ir iespējams, tad Eiropā pavisam noteikti arī.

Brauciens deva impulsu mūsu atliktajam plānam, un pēc tā arī nolēmām, ka pēc bakalaura darba uzrakstīšanas un augstskolas pabeigšanas ir laiks piepildīt mūsu kopīgo sapni un doties apceļot Eiropu, tāpēc jau šā gada maijā nopirkām vienvirziena lidmašīnas biļetes uz Berlīni, lai no turienes sāktu apceļot Eiropu ar stopiem. Jāatzīst, ka Mārtiņam stopēšanas pieredze nav sveša, jo viņš jau agrāk divas reizes devies īslaicīgā stopēšanas braucienā pa Eiropu, turpretī Austra ir stopējusi tikai Latvijā un niecīgos attālumos.

Plānojot ceļojumu, nolēmām, ka vēlamies doties uz vietām, kur neesam abi bijuši kopā, kā arī pēc principa – jo siltāk, jo labāk, tāpēc izvēle krita uz dienvidu pusi. Es vienmēr esmu vēlējusies aizbraukt uz Berlīni, un, lai gan Mārtiņš tur ir bijis, nolēmām, ka tā būtu laba starta pozīcija, no kuras sākt stopēt. Daudz dzirdēts ir par Amsterdamu, taču paši neesam bijuši, tāpēc vienprātīgi atzinām, ka tas noteikti ir jāiekļauj mūsu maršrutā, jo

vilinājums redzēt pašiem savām acīm vietējo bohēmisko dzīvesveidu, mākslinieku pilnās ielas un trako naktsdzīvi ir liels.

Pēc tam vēlamies apskatīt Beļģijas pilsētu Antverpeni un pēc tam jau doties uz mazu pilsētiņu Francijā pie Atlantijas okeāna – Angles, kur četru nedēļu garumā piedalīsimies brīvprātīgajā darbā, strādājot piecas stundas dienā apmaiņā pret ēdienu un naktsmājām.

Palīdzēsim britu ģimenei ar dažādiem mājas darbiem kā iekštelpās, tā dārzā, principā uz mēnesi kļūsim par daļu no pieminētās ģimenes. Tas mums abiem ir neliels izaicinājums, jo līdz šim neesam devušies brīvprātīgajā darbā ārzemēs, tāpēc esam patīkami satraukti, jo nezinām, ko gaidīt, tomēr esam pārliecināti, ka mums tas patiks. Jāsaka gan, ka vietas izvēle nebija nejauša, jo nekad neesam bijuši pie okeāna un mums abiem ļoti patīk ūdens aktivitātes, un pilsēta ir domāta ūdens aktivitāšu cienītājiem, likumsakarīgi, kad saņēmām apstiprinājumu, bijām ļoti priecīgi. Brīvprātīgo darbu atradām ar mājaslapas workaway.info palīdzību, kurā arī ikviens latvietis var atrast sev palīdzīgas darba rokas, apmaiņā dodot tikai naktsmājas un ēdienu.

Pēc brīvprātīgā darba vēlamies doties arī uz Spāniju, tomēr vēl līdz galam neesam par to izlēmuši. Mūsu ceļojuma galvenais mērķis ir bez steigas apskatīt jaunas vietas, iepazīt dažādas kultūras, cilvēkus, iemācīties jaunas prasmes un galvenokārt neplānot katru ceļojuma dienu, kā tas bieži tiek darīts, ļauties pašplūsmai.

Mēs abi esam pieraduši pie aktīvas ikdienas dzīves, tāpēc arī nebaidāmies no šāda ceļojuma ritma,

kur vienā dienā varam mērot simtiem kilometru, taču bez nojausmas, kurā vietā atradīsimies vakarā. Saprotam, ka daudziem šāds ceļojuma modelis var šķist biedējošs un nedaudz pat traks, tomēr mums tieši tas patīk, jo mēs vienlaikus spēsim iepazīt vietējās kultūras un līdz minimumam samazināt izmaksas par naktsmājām un ēdienu. Vēlamies parādīt, ka ceļošanai nav nepieciešami nesamērīgi lieli līdzekļi un to iespējams darīt jaunos un aizraujošos veidos, nepieciešama tikai maza uzdrīkstēšanās, drosme un izkāpšana no komforta zonas.

Ceļojuma laikā mēs lielākoties izmantosim portāla couchsurfing sniegtās iespējas, varēsim palikt pie vietējiem iedzīvotājiem bez maksas, apmaiņā pret kopīgi pavadītu laiku, iepazīstot vienam otra kultūru, tradīcijas un paradumus. Jau iepriekš esam ceļojuši ar couchsurfing Baltijas valstīs un šādā veidā esam iepazinuši vietas no vietējo iedzīvotāju skatupunkta, kas ceļojumam dod lielāku pievienoto vērtību. Līdzi ņemsim arī telti, kur nepieciešamības gadījumā varēsim palikt pa nakti, kā arī, protams, izmantosim brīvprātīgā darba sniegtās iespējas iegūt naktsmājas. Dodoties ceļojumā, mūsu kopējais budžets ir aptuveni 800 eiro, ko plānojam iztērēt 2-3 mēnešu laikā, tomēr ceļojuma laiks nav akmenī kalts, jo esam nolēmuši, ka atpakaļ brauksim tikai tad, kad to vēlēsimies, tomēr ne vēlāk kā šā gada Ziemassvētkos. Plānojot šo ceļojumu, esam sapratuši, ka teiciens «nav laika» patiesībā ir tikai tāda atruna, īpaši jau 22 gados, pirms sākam pastāvīgu un regulāru darbu, vēlamies iepazīt jaunas kultūras, cilvēkus, paplašināt redzesloku, jo diez vai kāds darba devējs mums dotu atvaļinājumu uz trim mēnešiem. Ar savu ceļojumu vēlamies iedvesmot arī citus, kuri sapņo par ceļošanu, bet nespēj tam saņemties, esam pārliecināti, ka atgriezīsimies ar jauniem stāstiem, draugiem un pozitīvām atmiņām, ko atcerēsimies visu atlikušo mūžu.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu