Kompensāciju maksāšanu iekšlietu struktūru darbiniekiem izvērtēs tuvākajās dienās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Tieslietu ministrija (TM) tuvāko dienu laikā sadarbībā ar Iekšlietu un Finanšu ministriju izvērtēs finansiālās iespējas, lai varētu tikt izmaksātas kompensācijas iekšlietu struktūru darbiniekiem, sacīja tieslietu ministra Dzintara Rasnača (NA) preses sekretārs Andris Vitenburgs. Savukārt LTV «Panorāma» trešdienas vakarā vēstīja, ka noraidošas atbildes gadījumā līdzekļus var nākties meklēt nozares iekšienē.

«TM aprēķini ir iesniegti Iekšlietu ministrijai (IeM). Tuvākajās dienās sadarbībā ar IeM un Finanšu ministriju (FM) tiks vērtētas finansiālās iespējas,» teica Vitenburgs. Ministrija arī sola sniegt informāciju par tālāk notiekošo.

Jau ziņots, ka

IeM valdībai prasīs 22 miljonus eiro,

lai kompensētu iekšlietu struktūru darbinieku - Valsts policijā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, kā arī Valsts robežsardzē un IeVP strādājošo neapmaksātās darba stundas, žurnālistiem trešdien pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis («Vienotība»).

Darba stundas līdz šim nav apmaksātas par laiku, ko darbinieki pavadījuši darbā, bet kas nav ieskaitīts kopējā darba apjomā, piemēram, pusdienu pārtraukumi, kuru laikā ugunsdzēsēji nav varējuši pamest savus dežūras posteņus.

Ar Augstākās tiesas šā gada jūnija spriedumu noteikts, ka iekšlietu dienestu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām dežūrmaiņas laikā paredzētie pārtraukumi jāieskaita dienesta pienākumu izpildes laikā, ja tām noteikts aizliegums atstāt dienesta pienākumu izpildes vietu dežūras un dežūras pārtraukumu laikā.

Tas skar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Valsts robežsardzi, Valsts policiju un Tieslietu ministrijas Ieslodzījumu vietu pārvaldi.

Saskaņā ar tiesas spriedumu visām iekšlietu dienestu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām, kurām bija noteikts aizliegums pārtraukumu laikā atstāt dežūras vietu, bet kuru pārtraukumu laiks netika apmaksāts,

ir iespēja par divu gadu termiņu prasīt pārrēķināt nostrādāto laiku un līdz šim neapmaksātās stundas kompensēt.
Kopumā šis spriedums varētu attiekties uz aptuveni 5000 darbinieku,

informēja iekšlietu ministra padomniece Daiga Holma.

Teju pusi no minētās summas -

deviņus miljonus eiro - paredzēts prasīt Tieslietu ministrijas (TM) pakļautībā esošās IeVP darbinieku neapmaksāto darba stundu apmaksai,

pastāstīja Kozlovska padomniece Daiga Holma.

Ministrs sacīja, ka IeM sagatavojusi informatīvo ziņojumu, kurš patlaban ir saskaņošanā citās ministrijās, taču gan IeM darbinieku arodbiedrība, gan nevalstiskās organizācijas trešdien ziņojumu konceptuāli atbalstījušas. Ziņojumā norādīts darba grupas aprēķinātais kompensāciju apjoms, kas ir 22 167 150 eiro, un šāda summa arī valdībai tiks prasīta. Dokumentu valdībā plānots iesniegt 2.augustā.

Jau nākamnedēļ Iekšlietu ministrija šo summu lūgs valdībai, bet

noraidošas atbildes gadījumā līdzekļus var nākties meklēt nozares iekšienē.

Pēc tiesas sprieduma ar ievērojamām izmaksām saistāma arī turpmākā šo dienestu darba plānošana.

«Šo atpūtas laiku iekļaut un kompensēt, otrs variants ir papildu štata vietu piešķiršana, kas ir ar mazāku ietekmi uz valsts budžetu.

Ja mēs runājam par to, ka tiek kompensēts uz priekšu, tad tie ir vairāk nekā 11 miljoni eiro kopumā katru gadu. Ja mēs runājam par papildu štata vietām, tie ir septiņi miljoni,» skaidroja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis («Vienotība»).

Papildu štata vietas būs nepieciešamas, ja dienesti no diennakts maiņām pāries uz 12 stundu darbalaiku. Pret to iebilst tie glābēji un policisti, kuri dienestu apvieno ar vēl citu darbu.

Trešdien ministrijā notika sanāksme, kuras laikā IeM un iekšlietu dienestu vadība ar arodbiedrību pārstāvjiem izvērtēja 2016.gada 16.jūnija AT sprieduma par iekšlietu dienestu un TM IeVP dienesta laika organizāciju un no tā izrietošo iespējamo kompensāciju prasījumu apjomu un izmaksu jautājumu. Tiesas spriedums, ar kuru tika noteikts, ka darba laikā paredzētie pārtraukumi jāieskaita personu dienesta pienākumu izpildes laikā, ja tām noteikts aizliegums atstāt dienesta pienākumu izpildes vietu dežūras un dežūras pārtraukumu laikā, skar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Valsts robežsardzi, Valsts policiju un Tieslietu ministrijas Ieslodzījuma vietu pārvaldi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu