VVC: Ušakovam jāapzinās sava amata pienākumi un jāievēro likumā noteiktās prasības

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam («Saskaņa») jāapzinās sava amata pienākumi un likumā noteiktās prasības, uzskata Valsts valodas centra (VVC) direktors Māris Baltiņš.

VVC Valodas kontroles departamenta Valodas kontroles Rīgas reģiona nodaļas vadītājs Viesturs Razumovskis aģentūrai BNS pavēstīja, ka Baltiņš Rīgas mēram iesaka ievērot vispārējas labas uzvedības un ētikas normas, nevis attaisnoties, sociālajos tīklos daloties ar trešās šķiras asprātībām.

VVC direktors uzsvēra, ka valodas centrs nav sodījis Ušakovu personīgi. Valsts valodas likums valsts vai pašvaldības iestādei ļauj sniegt sabiedrībai pieejamu informāciju tikai valsts valodā. Par šādas kārtības neievērošanu pie atbildības tiek saukta valsts vai pašvaldības atbildīgā persona, kas šajā gadījumā ir pašvaldības vadītājs. VVC arī nevēršoties pret Rīgas domes profiliem krievu un angļu valodā sociālajā tīklā «Facebook».

«Tas pat ir uzteicami, ja informācija par tādu pasākumu kā Rīgas svētki ir ne tikai angļu un krievu valodā, bet arī citās tuvāku un tālāku valstu valodās. Plaša informēšanas kampaņa palielina iespējamību, ka Rīga būs ideāls galamērķis daudziem ārvalstu tūristiem,» norādīja VVC direktors.

Baltiņš uzsvēra, ka valsts valoda Latvijā ir latviešu valoda, tāpēc dome un tās vadītājs nevar, sev vien zināmu iemeslu vadīts, izvēlēties valodas, kādās veiks saziņu ar Latvijas sabiedrību.

Jau ziņots, ka VVC sodījis Ušakovu par pašvaldības saziņu svešvalodā sociālajos tīklos. Razumovskis norādījis, ka valodas centrs nevēršas personīgi pret Ušakovu, bet tieši pret pašvaldību, kura neievēro Valsts valodas likuma normu, ka pašvaldības sniedz informāciju tikai valsts valodā.

Domes priekšsēdētājam piespriestā soda apmērs netika izpausts, taču normatīvie akti nosaka, ka sods par šādu pārkāpumu ir robežās no 35 līdz 140 eiro. Rīgas domē aģentūra BNS noskaidroja, ka, pēc mēra domām, VVC sods par saziņu sociālajos tīklos krievu valodā ir tendencioza piekasīšanās. Pēc Ušakova teiktā, ir arī citas valsts institūcijas, kuras krievu valodu izmanto komunikācijā ar sabiedrību, piemēram, Valsts kontrole un Ministru kabinets.

Saziņu ar iedzīvotājiem sociālajos tīklos krievu valodā Rīgas mērs skaidrojis kā komunikācijas veidu, ar kura palīdzību ātrāk, vieglāk un bez liekas birokrātijas sniegt informāciju pilsētas iedzīvotājiem, uzsverot, ka sociālo tīklu galvenais uzdevums ir sekmēt ātrāku informācijas izplatību sabiedrībā. Rīgas domē nepastāvot uzskats, ka komunikācija sociālajos tīklos krievu valodā ierobežotu latviešu valodu kā valsts valodu.

VVC sodu par Ušakova īstenoto saziņu krievu valodā sociālajos tīklos plānots pārsūdzēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu